Marknadskommentar
13 Sep, 2024

BÖRSEN: DUSTIN MOT STRÖMMEN EFTER VINSTVARNING, OMXS30 +0,3%

Uppdaterad:
13 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades något upp vid lunchtid på fredagen, i stort i linje med övriga Europa.

Omkring klockan 12.25 hade OMXS30 stigit 0,3 procent till nivån 2.518 och aktier för 4,2 miljarder kronor var omsatta Stockholmsbörsen. I övriga Europa var tyska DAX och franska CAC 40 upp 0,5 respektive 0,3 procent.

I storbolagsindexet gick samhällsfastighetsbolaget SBB och vitvarutillverkaren Electrolux bäst med uppgångar på 4,6 respektive 3,2 procent.

Tyngst gick det för Astra Zeneca med en nedgång på 2,4 procent. Läkemedelsjätten har sänkts till sälj från tidigare behåll av Deutsche Bank, som även drar ned riktkursen till 105 pund (110).

Handelsbanken hörde också till storbolagsindex större förlorare på fredagen och gick med en nedgång om 1,1 procent klart sämre än de andra bankerna. UBS har sänkt sin riktkurs för banken till 95 från 97 kronor med upprepad säljrekommendation.

It-återförsäljaren Dustin räknar med en omsättning på cirka 5 miljarder kronor och ett justerat ebita-resultat på 20-40 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Analytikernas snitt, som Infront samlat in efter Dustins rapport i juli, var en nettoomsättning på närmare 5,2 miljarder kronor och ett justerat ebita-resultat på 138 miljoner kronor. Kvartalet har haft en resultatmässigt ofördelaktig försäljningsmix mellan länder och kundgrupper, enligt Dustin. Aktien föll drygt 16 procent.

Säkerhetskoncernen Securitas gör en avsättning på 551 miljoner kronor relaterad till USA-myndigheters utredning av dotterbolaget Paragon Systems. Utredningen gäller anklagelser om oegentligheter utförda av före detta medarbetare, samt Paragons affärsförehavanden med vissa underleverantörer som startade runt 2012. Securitas var ned 3,1 procent.

Tethys Oil handelsstoppades före öppning på grund av ett bud på bolaget värt 58:70 kronor kontant från Roc Oil. Handeln återupptogs efter en kvart och aktien handlades upp 77 procent till 55:10, något under budkursen.

Läkemedelsbolaget Moberg Pharma sänker förväntningarna vad gäller primärt behandlingsmål i en pågående fas 3-studie med MOB-015 vid behandling av nagelsvamp. Beskedet mottogs med ett kursras på 55 procent.

Välfärdsteknikbolaget Careium har sänkt sin tillväxtprognos för året på grund av förseningar i infrastrukturskiften i Storbritannien och Sverige. För helåret 2024 ser Careium nu en organisk tillväxt på 5-10 procent. Tidigare prognos var en organisk tillväxt på 12-15 procent. Careium tappade 6,9 procent.


OMXS30 fredagen den 13 september

imageKälla: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.