Marknadskommentar
26 Aug, 2024

BÖRSEN: LUGN ÖPPNING NEDÅT VÄNTAS

Uppdaterad:
26 Aug, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda handelsveckan med en öppning i sidled, med lutning nedåt.

Omkring klockan 8.20 på måndagen noterades den tyska DAX-terminen ned 0,3 procent medan den franska CAC40-terminen sjönk omkring 0,1 procent. Londonbörsen håller stängt på grund av helgdag. Enligt IG Markets förhandel indikerades en svensk öppning ned om cirka 0,1 procent.

De amerikanska börserna bjöd på breda uppgångar på fredagen efter att Fed-chefen Jerome Powells uppmärksammade tal i Jackson Hole gett tydliga indikationer om räntesänkningar.

Vid börsstängning var Dow Jones industriindex upp 1,1 procent, samtidigt som tekniktunga Nasdaq Composite steg 1,5 procent. S&P 500 handlades upp 1,2 procent, vilket var 0,1 procentenheter högre än vid Stockholmsbörsens stängning.

Aktiemarknaderna i Asien och Stillahavsområdet handlades i olika riktningar på måndagsmorgonen, då Hongkongbörsen steg men Tokyobörsen hade svårt att hänga med då yenen pressades och förväntningarna ökade om en stundande styrräntehöjning från centralbanken Bank of Japan.

Här hemma har det varit tunt i nyhetsflödet.

Strejken vid Lundin Minings koppargruva i Chile är nu över efter att parterna nått en överenskommelse. Under de senaste veckorna har gruvan i praktiken halverat produktionen enligt bolaget.

Det rapporterande medicinteknikbolaget Senzime har justerat sitt omsättningsmål, vilket samtidigt senareläggs med ett år till 2026. Det nya omsättningsmålet på "kring 250-350 miljoner kronor" har ett bredare spann än det tidigare intervallet på 275-325 miljoner kronor.

Ett annat mindre bolag som rapporterat under morgonen är kundlojalitetsbolaget Awardit som redovisade ett bättre rörelseresultat jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

På analysfronten har DNB Markets uppjusterat rekommendationerna för fastighetsbolagen Castellum och Nyfosa till köp från behåll.

I samma sektor har SEB Equities höjt sin rekommendation för Sagax till köp från behåll.

Affärsvärlden har omvärderat sin hållning till Millicom och rekommenderar nu köp av aktien. Millicoms ledning har vänt verksamheten på ett "imponerande sätt", skriver tidningen.

Vidare rekommenderar Börsveckan köp i Railcare samtidigt som tidningen upprepar sitt köpråd för RVRC. Parallellt ges råden avvakta för BHG och Swedencare.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.