Marknadskommentar
5 Sep, 2024

BÖRSEN: NY NEDGÅNG VÄNTAS, VOLVO CARS I FOKUS

Uppdaterad:
5 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot ytterligare en dag av minushandel inför torsdagens handelsstart. Volvo Cars står i centrum efter att bolaget släppt nya, sänkta mål inför bolagets kapitalmarknadsdag.

Handeln i New York var något volatil på onsdagen och vid börsstängning var breda S&P 500 ned 0,2 procent till 5.520. Sett från Stockholmsbörsens stängning hade indexet retirerat 0,1 procent. Dow Jones industriindex klättrade 0,1 procent till 40.975, samtidigt som tekniktunga Nasdaq Composite var ned 0,3 procent till 17.084.

Asienbörserna fortsatte nedåt med några undantag på torsdagsmorgonen. I väntan på den viktiga amerikanska sysselsättningsstatistiken för augusti som släpps på fredag kan investerarna senare på torsdagen syna data för den privata sysselsättningen för samma månad.

Med mindre än en halvtimme kvar till öppning visade terminerna för de ledande Europabörserna på marginella nedgångar. Noteringarna för Paris- och Frankfurtbörsen sågs ned med 0,1 procent vardera. Förhandeln hos IG i Stockholm indikerade ett svenskt nedställ med 0,4 procent.

Från svenskt håll har Volvo Cars, inför bolagets kapitalmarknadsdag, slopat sitt intäktsmål för 2026 om att nå en omsättning på 550-600 miljarder kronor samt sänkt målet om en ebit-marginal över 8 procent.

I stället för att sikta på ett absolut intäktsmål är Volvo Cars ambition nu att fortsätta växa snabbare än premiumbilsmarknaden fram till 2026, "precis som man gjort de senaste åren", skriver biltillverkaren.

Volvo Cars sänker också marginalmålet för 2026 och siktar nu på ebit-marginalen 7-8 procent (tidigare över 8 procent). Bolaget hänvisar sänkningen till "den ökade komplexiteten, särskilt i förhållande till global handel och tullar".

Telekombolaget Tele2 meddelade på onsdagskvällen att vd Kjell Johnsen avser lämna bolaget så fort en efterträdare har utsetts.

"När vi är där vi är nu så borde jag egentligen ta ett åtagande på fyra-fem år, och det är för länge. Jag känner att antingen tar jag ett längre åtagande eller så går jag vidare, och jag har valt att gå vidare", uppgav Kjell Johnsen för Nyhetsbyrån Direkt under onsdagskvällen.

I telekomsektorn har Citi Investment Research höjt sin riktkurs för Telia till 31 kronor från 26 kronor med en upprepad neutral rekommendation efter Telias, under onsdagen, annonserade sparprogram. Carnegie har samtidigt sänkt sin rekommendation för Telia till behåll från köp. Riktkursen är 32 kronor.

Fastighetsbolaget SLP har hämtat in 1,1 miljarder kronor genom en riktad emission där kursen sattes till 35 kronor jämfört med onsdagens stängningskurs om 36:80 kronor.

Ett antal svenska och internationella institutionella investerare deltog i emissionen, däribland Fjärde AP-fonden, Länsförsäkringar Fondförvaltning, Clearance Capital Limited och SEB Asset Management. Däremot lyste största ägaren Erik Selins namn med sin frånvaro i pressmeddelandet.

Goldman Sachs har höjt riktkursen för Astra Zeneca till 159 pund från 158 pund. Rekommendationen köp upprepas. Den nya riktkursen motsvarar cirka 2.148 kronor jämfört med Astras stängningskurs på onsdagen om 1.759 kronor.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.