Marknadskommentar
13 Sep, 2024

BÖRSEN: ÖPPNING I POSITIV TENDENS VÄNTAS, DUSTIN VINSTVARNAT

Uppdaterad:
13 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg på fredagsmorgonen ut att börja dagen i positiv riktning.

På torsdagskvällen steg USA-börserna och breda S&P 500 klättrade 0,8 procent. Räknat från stängning i Stockholm var uppgången 0,7 procent. I Asien har tendensen varit blandad under morgonen med uppgång i Hongkong och minus i Tokyo.

I Sverige har IT-återförsäljaren Dustin vinstvarnat.

Strax före klockan 8.20 indikerade förhandeln hos IG en öppning uppåt med cirka 0,7 procent för Stockholmsbörsen. Terminerna för tyska DAX och franska CAC 40 visade svagt positiva rörelser och var upp 0,3 procent respektive 0,1 procent.

Dustin räknar med en omsättning på cirka 5 miljarder kronor och ett justerat ebita-resultat på 20-40 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Analytikernas snitt, som Infront samlat in efter Dustins rapport i juli, var en nettoomsättning på närmare 5,2 miljarder kronor och ett justerat ebita-resultat på 138 miljoner kronor. Kvartalet har haft en resultatmässigt ofördelaktig försäljningsmix mellan länder och kundgrupper, enligt Dustin.

Säkerhetskoncernen Securitas gör en avsättning på 551 miljoner kronor relaterad till amerikanska myndigheters utredning av dotterbolaget Paragon Systems. Utredningen gäller främst anklagelser om oegentligheter utförda av före detta medarbetare, samt Paragons affärsförehavanden med vissa underleverantörer som startade runt 2012.

Välfärdsteknikbolaget Careium har sänkt sin tillväxtprognos för året på grund av förseningar i infrastrukturskiften i Storbritannien och Sverige. För helåret 2024 ser Careium nu en organisk tillväxt på 5-10 procent. Tidigare prognos var en organisk tillväxt på 12-15 procent.

Även läkemedelsbolaget Moberg Pharma sänker förväntningarna, vad gäller primärt behandlingsmål i en pågående fas 3-studie med MOB-015 vid behandling av nagelsvamp.

Idun Industries, som investerar i små och medelstora industri- och tjänsteföretag, har gjort en riktad emission på 200 miljoner kronor. Emissionen gjordes till teckningskursen 230 kronor. Aktien stängde på torsdagen vid 250 kronor.

På rekommendationsfronten har läkemedelsbolaget Astra Zenecas aktie sänkts till sälj från tidigare behåll av Deutsche Bank. Riktkursen dras ned till 105 pund (110).

Husqvarna, som bland annat säljer trädgårdsprodukter, har höjts till köp av ABG Sundal Collier, från tidigare behåll.

Vidare har låsbolaget Assa Abloy och verkstadsbolaget Atlas Copco fått höjda riktkurser av HSBC, till 375 kronor (345) respektive 155 kronor (150). HSBC har även höjt riktkursen för verkstadsbolaget Alfa Laval, till 490 kronor (465), och kraft- och automationsbolaget ABB till 45 schweizerfranc (43).

För verkstadsbolaget SKF har HSBC i stället sänkt riktkursen, till 190 kronor (215).



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.