Nyhet
11 Oct, 2024

CREADES: APOTEA HAR STARKT OPERATIONELLT MOMENTUM ENLIGT VD

Uppdaterad:
11 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Investeringsbolaget Creades innehav Apotea, som Creades äger 5 procent av, utmärker sig med starkt operationellt momentum.

Det skriver Creades vd John Hedberg i delårsrapporten vid en genomgång av de onoterade innehaven.

"Färska siffror från e-handelsbarometern visar att den totala e-handelsmarknaden växte med 3 procent under årets andra kvartal (den senaste mätperioden), men just marknaden för apoteksvaror växte med hela 20 procent under samma tid och är därmed det segment som växer i särklass snabbast", konstaterar Creades.

Apotea gynnas av den medvinden och nätapoteket får därutöver en extra skjuts av att de senaste årens investeringar inom logistik och automation nu tydligt bär frukt i form av ökad effektivitet, enligt John Hedberg.

Bloomberg News skrev nyligen att Apotea är på väg till börsen och att bolaget har tagit hjälp av rådgivare, däribland Carnegie, för att förbereda en eventuell notering. Creades nämner inget om en eventuellt förestående börsnotering av Apotea i delårsrapporten.

Beträffande övriga innehav utgör Instabee och Stabelo undantagen bland Creades större onoterade positioner eftersom de är ensamma om att bidra negativt till substansvärdet sedan årsskiftet, noterar John Hedberg.

"Den operationella utvecklingen inom båda dessa innehav går dock tydligt åt rätt håll där Instabee nu i allt större utsträckning skördar de positiva effekterna av samgåendet mellan Instabox och Budbee och målet om att under hösten nå lönsamhet och positiva kassaflöden är på god väg att infrias", skriver Creades-chefen.

"Även Stabelo utvecklas i rätt riktning, givetvis hjälpt av den senaste tidens räntesänkningar som påverkar bolaget positivt både genom att bolaget nu kan erbjuda sina kunder tydligt bättre villkor än konkurrenterna och även genom att aktivitet och prisbild på bostadsmarknaden bör förbättras över tid", fortsätter han.

Vid utgången av tredje kvartalet var Creades kassa 687 miljoner kronor.

"Vi upplever en något mer aktiv marknadsmiljö på såväl de noterade som onoterade marknaderna och vi ser fram emot att ta oss an årets sista kvartal med fullt fokus på att förbättra vår absoluta avkastning ytterligare och förhoppningsvis även stänga det förargliga gapet vad gäller den relativa avkastningen mot index", skriver John Hedberg.

För kvartalet uppgick avkastningen på substansvärdet till +2 procent. Jämförelseindexet OMXSGI avkastade för kvartalet +4 procent, enligt delårsrapporten.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.