Marknadskommentar
8 Oct, 2024

EUROPABÖRSER: KINABESKED TYNGDE FLERA SEKTORER, STOXX 600 -0,6%

Uppdaterad:
8 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europabörsernas ledande index stängde på lägre nivåer på tisdagen, och samlingsindexet Stoxx 600 var ned med 0,6 procent.

I Frankfurt noterade DAX en nedgång på 0,2 procent. Kemikoncernen Basf var sänke med en nedgång på 3,2 procent och det var noterbart hur flera bolag med stora intressen i Kina tyngdes sedan kinesiska regeringen inte motsvarat förväntningarna gällande stimulansåtgärder som aviserades under tidiga morgonen.

Biltillverkarna BMW, Mercedes-Benz och Porsche var alla ned med 2 procent eller mer.

I London backade FTSE 100 med 1,4 procent. Flera av Londonbörsens stora gruvbolag gick ned av samma anledning som de tyska industribolagen när råvarumarknadens priser sjönk i spåren av de kinesiska beskeden. Anglo American, Glencore och Rio Tinto sjönk runt 5-6 procent vardera.

På Parisbörsen tyngdes de stora lyxkonglomeraten också av besvikelsen från Peking. CAC 40 sjönk också 1,4 procent och lyxbolagen LVMH och Kering backade 4-5 procent vardera.

I lyxkonsumtionskategorin släpade också Pernod Ricard efter, sedan Kina också aviserat tullar på europeisk cognac. Pernod Ricard sjönk 4,2 procent.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.