GRUVOR : RIO TINTO OCH GLENCORE FÖRDE SAMTAL OM FUSION - BN (NY)
(Tillägg: På flera ställen i texten)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De två Londonnoterade gruvjättarna Rio Tinto och Glencore förde under fjolåret fusionssamtal för delar av eller hela verksamheterna utan att komma i mål med en lösning för en storskalig affär, rapporterar Bloomberg News och Financial Times med hänvisning till källor.
Inledande samtal i de nu avslutade förhandlingarna ska ha förts så sent som i oktober, enligt Financial Times. Intresset för att göra gemensam sak visar hur sektorns behov att säkra metaller för energiomställningen fått ledningsgrupper att överväga storskaliga affärer, enligt tidningen.
En fullskalig sammanslagning skulle vara en av de största som någonsin genomförts i gruvsektorn. Rio Tinto värderas till motsvarande 103 miljarder dollar medan Glencores börsvärde är 55 miljarder dollar.
Tidigare under fjolåret gick en annan storaffär i stöpet, då BHP misslyckades med att köpa Anglo American för 39 miljarder pund, något som fick konkurrenter att se över strategiska alternativ. Intresset var primärt riktat mot Anglo Americans koppargruvor för att säkra tillgång till den viktigaste metallen för förnybara energiprojekt och elbilsbatterier.
Rio Tinto har i sin tur sökt vägar för att utöka exponeringen mot batterimetallen litium och koppar för att balansera exponeringen mot en strukturellt svagare järnmalmsmarknad, som hamnat på dekis med den sedan länge pågående fastighetskrisen i Kina. Glencore äger två stora koppargruvor i Sydamerika vilka alltså sannolikt var utgångspunkten för Rio Tintos intresse, enligt branschkännare.
Idén om en sammanslagning tycks dock samtidigt inte helt logisk givet att Glencore också sitter på tillgångar inom termiskt kol. Det är raka motsatsen till förnybar energi och en råvara som Rio slitit ont för att bli av med exponeringen mot de senaste åren och till sist lyckats sälja av.
Det är inte första gången det sker uppvaktning mellan Rio Tinto och Glencore. 2014 avfärdade Rio Tinto ett bud från Glencore, som i branschen ses som skickliga förhandlare. Ett sannolikt skäl för att Rio Tinto lämnade förhandlingsbordet var att Glencore krävde för hög premie, enligt aktivistfonden Blackwattles portföljförvaltare Ray David, som äger Rio Tinto-aktier.
"Det är ett positivt tecken att samtalen bröts eftersom det visar att Rio agerar disciplinerat och undviker att förstöra aktieägarvärde", sade han.