Nyhet
19 Sep, 2024

HUMBLE GROUP: KOMMER KUNNA GÖRA FÖRVÄRV UNDER 2025 – VD

Uppdaterad:
19 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Konsumentvarukoncernen Humble siktar mot tillväxt igen efter ett par år där fokus snarare legat på konsolidering och refinansiering än på förvärv och tillväxt.

Det sade vd Simon Petrén till Nyhetsbyrån Direkt inför bolagets första kapitalmarknadsdag som inleddes klockan 13 i Stockholm på torsdagen.

Under kapitalmarknadsdagen kommer Humble bland annat att gå in närmare på bolagets fyra affärssegment: Future Snacking, Sustainable Care, Quality Nutrition och Nordic Distribution.

Var ser ni mest potential i dag?

"Vi ser väldigt mycket potential i våra 'Hero-brands', som vi kallar dem för (ett varumärke reds anm). Där har vi börjat skala ut internationellt och har väldigt mycket spännande produkter. Internationell expansion är ett av huvudfokusområdena för oss", säger vd:n.

Att stärka kapaciteten i befintliga plattformar är också ett fokus för bolaget framgent, enligt Humble-chefen.

"Vi ser en enorm efterfrågan i framför allt Future Snacking- och Quality Nutrition-segmenten. Utmaningen för oss har varit att kunna tillgodose den efterfrågan och det är något vi fokuserar mycket på."

Simon Petrén beskriver det som att Humble har gått igenom två faser de senaste åren. En förvärvsintensiv fas som sedan gick över i en konsolideringsfas i takt med att marknaden förändrades. Framöver ser han dock en ny tillväxtfas för Humble.

"Vi jobbar med att få ned vår skuldsättning men tittar man framåt så kommer vi kunna göra förvärv och ytterligare investeringar under 2025", säger vd:n.

Humble har historiskt varit ett förvärvsintensivt bolag, men i takt med att marknaden förändrades under förra året övergick fokus till att integrera verksamheten och på hantera de skulder som bolaget dragit på sig.

"De första två åren handlade det mycket om att bygga plattformen. Tittar man på de två senaste åren så har mycket fokus varit på integration och konsolidering och att hitta den optimala vägen framåt för alla våra verksamheter", säger Simon Petrén.

Under 2023 gjorde bolaget även ett finansiellt omtag med en nyemission som tillförde bolaget nära 900 miljoner kronor, samtidigt som Humble löste sina obligationer till förmån för bankfinansiering.

I samband med att bolaget antog sina nya finansiella mål i augusti i år satte Humble ett skuldsättningsmål som innebär att nettoskuld i relation till ebitda inte ska överskrida 2,5 gånger - att jämföra med 3,1 gånger i bolagets senaste rapport från i slutet av juli i år.

"Vi är inte uppe i vårt skuldsättningsmål ännu men vi kommer ta oss dit organiskt", säger Simon Petrén.

I sitt skuldsättningsmål har Humble även en rad om att bolaget, "under särskilda omständigheter", kan välja att överstiga denna nivå under kortare perioder i samband med förvärv.

Hur ser du på förvärv framgent och kan ni tänka er att betala med aktier vid förvärv?

"Det återstår att se. Varje struktur är unik men ambitionen är inte att trycka nya aktier för att göra förvärv. Vi kommer se vad vi kan generera organiskt och var vi kan allokera de pengarna på bästa sätt. Om det är förvärv eller ytterligare investeringar det får vi se."

Är det aktuellt att sälja några varumärken eller bolag?

"Det är ingenting vi har kommunicerat eller har som plan i dagsläget. Men självklart har allting ett pris och om någon vill betala väldigt mycket för ett varumärke så får vi utvärdera det, men det är ingenting vi har en plan för idag."

Simon Petrén ser även goda möjligheter till en lönsamhetsförbättring framgent för Humble.

"Tittar man på bruttomarginalen historiskt så har den proforma varit 35 procent för våra bolag före 2020. Sedan har det varit ett par stökiga år och den bottnade ut under Q3 förra året och sedan dess har vi haft en sekventiell förbättring. Så bara att förbättra bruttomarginalen ser vi som en nyckel för att stärka lönsamheten mot vårt marginalmål".

Humbles lönsamhetsmål är en ebit-marginal om minst 10 procent på medellång sikt.

Enligt Humble-vd:n är bolagets fortsatta tillväxt inte beroende av ökade kostnader vilket kommer att driva en marginalförbättring.

"Vi kommer inte att behöva öka vår kostnadsbas för vare sig personal eller för övriga externa kostnader i samma omfattning", säger han.

Den 27 september blir Humbles första dag för handel på Nasdaq Stockholm efter en flytt från First North, vilket bolaget kommunicerade i slutet av förra veckan.

Hur tror du att det påverkar bolaget och aktien?

"Vi har ett väldigt stort investerarintresse internationellt och jag träffar väldigt mycket internationella investerare som har uppgett att det här kommer möjliggöra för dem att ta en position i bolaget - så det är en kvalitetsstämpel", säger Simon Petrén.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.