Laddar annons
Nyhet
6 Nov, 2024

KONJUNKTUR: SMÅ EFFEKTER AV USA-VAL PÅ KORT SIKT - EKONOMER

Uppdaterad:
6 Nov, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nattens valresultat i USA väntas inte få några jättestora effekter på svensk ekonomi i närtid, men på lite längre sikt kan en negativ påverkan på Sverige och världen bli stor.

Det framkom när Industriarbetsgivarnas och Teknikindustriernas chefekonomer på onsdagen presenterade en ny konjunkturprognos.

Teknikföretagens chefekonom Erik Spector tyckte att marknadsreaktionerna med bland annat en kronförsvagning var väntade, men att detta inte är avgörande för svensk ekonomi.

Swedbanks prognoschef Andreas Wallström, som kommenterade den nya konjunkturprognosen, tyckte att valresultatet i USA "ändå är negativa nyheter för Sverige".

"Potentiellt kan det bli stora effekter för svensk handel och geopolitiskt. Tullar på 10 procent är negativt, men det geopolitiska läget är det stora", enligt Wallström.

Han pekade på risken för minskat stöd till Ukraina, ökade spänningar i Mellanöstern och Kina/Taiwan. Om barriären mellan Kina och USA växer sig starkare är det, enligt honom, ännu viktigare för Sverige att alliera sig med EU, men även med USA.

"Samtidigt har Trump en begränsad pool av kandidater att välja bland nu till ledande poster och det finns en stor risk att exempelvis finansministern eller utrikesministern inte kommer att vara tillräckligt kompententa. Det är läskigt", sade Wallström.

Swedbank presenterar en ny konjunkturprognos nästa tisdag, och "det kommer nedrevideringar" för svensk BNP.

Enligt Wallström pågår diskussionerna om prognoserna fortfarande och han själv befinner sig den "pessimistiska falangen".

Han pekade på att det som måste vända för att svensk tillväxt ska ta fart är hushållens konsumtion.

"Men hushållen upplever inte läget som särskilt bra, på goda grunder…Allt är cirka 20 procent dyrare och inte ens i slutet av 2026 kommer hushållen att ha tagit igen reallönetappet", framhöll Wallström.

Han lyfte fram att KI-barometern visar att hushållens uppfattning är att inflationen ligger på 14 procent, medan den i själva verket ligger runt 2 procent.

"Hushållen har inte uppfattat att inflationen har sjunkit och en hög vilja att spara kan fördröja återhämtningen i konsumtionen – jag tror på ett ökat buffertsparande", fortsatte han.

Andreas Wallström noterade att många i Sverige har tagit åt sig äran för att ha bekämpat inflationen, men hävdade att vad som gjorts här inte spelat så stor roll utan att utvecklingen varit exakt samma i euroområdet och USA.

"Inflationskrisen var globalt driven", sade prognoschefen, men tillade att även om en undersökning från BIS visat att 80 procent av inflationen är global kan man generellt inte dra slutsatsen att det inte spelar någon roll var Riksbanken, finanspolitiken eller arbetsmarknadens parter gör.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.