MAKRO: NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA
MÅNDAG DEN 20 JANUARI
=====================
- USA: Donald Trump installeras som USA:s 47:e president
Trump har mer eller mindre utlovat att rivstarta med flera av hans hjärtefrågor, och om han levererar så blir det snart möjligt att göra något mer välgrundade prognoser om hur utsikterna för ekonomin och inflationen, inte bara i USA utan också i omvärlden, kan tänkas påverkas av hans policyåtgärder.
TISDAG DEN 21 JANUARI
=====================
- Storbritannien: arbetslöshet november kl 8.00
Gynnsam kärninflation i december och svaga aktivitetsdata har stärkt förväntningarna om en ny räntesänkning i februari, men fortsatt höga löneökningar kan möjligen få åtminstone någon BOE-ledamot att tveka.
Löneökningstakten har visserligen sjunkit något under 2024, men i oktober steg åter lönerna mer än väntat – till 5,2 procent efter två månader med ökningstal på 4,9 procent.
- Riksdagen: utfrågning av Finansiella stabilitetsrådet kl 9.00
Företrädare för regeringen, Riksbanken, Finansinspektionen och Riksgälden kommer att utfrågas av finansutskottet, temat för utfrågningen är stabilitet och makrotillsyn – amorteringskrav och bolån.
- Tyskland: ZEW-index januari kl 11.00
De tyska finansproffsens ekonomiska sentiment försvagades kraftigt under andra halvåret 2024, men året avslutades ändå med en liten positiv överraskning. I december steg ZEW-index till 15,7, från 7,4 i november, vilket var väl över väntade 6,2.
Konsensusprognosen pekar nu mot 15,4 i januari.
TORSDAG DEN 23 JANUARI
======================
- Norges Bank: räntebesked kl 10.00
Styrräntan väntas förbli oförändrad, på 4,50 procent, även efter detta möte, men en första sänkning närmar sig. Norges Bank guidade i december för att "styrräntan mest troligt kommer att sänkas i mars nästa år.
"Nästa torsdag kommer Norges Bank hålla sin styrränta oförändrad på 4,50 procent men samtidigt bekräfta sina intentioner att genomföra den första sänkningen till 4,25 procent i mars. Ny information sedan i september är inte substantiell nog för att störa deras kortsiktiga planer", skriver Nordea Oslo i ett kundbrev.
FREDAG DEN 17 JANUARI
=====================
- Bank of Japan: räntebesked, prognoser kl 4.00
Kommentarer från BOJ-chefen Ueda och biträdande chefen Himino nyligen har skruvat upp förväntningarna om en räntehöjning vid detta möte, med 25 punkter till 0,50 procent. Källor uppgav också för Reuters och Nikkei på fredagen att BOJ sannolikt kommer att höja räntan vid detta möte, förutsett att det inte kommer några Trumpdrivna marknadschocker
- SCB: arbetslöshet december kl 8.00
Enligt den säsongsrensade dataserien fortsatte arbetslösheten, något oväntat, att sjunka något i november, till 8,3 procent från 8,4 procent i oktober och 8,6 procent i september. Men det förklaras delvis av att antalet personer i arbetskraften har sjunkit. Antalet sysselsatta minskade något i såväl oktober som i november.
Ekonomer räknar nu med att arbetslösheten (säsongsjusterad) ska ha stigit till 8,5 procent i december, enligt Infronts enkät.
- EMU: PMI (prel) januari kl 10.00
Ihållande svagheter i industrisentimentet har bara delvis kompenserats av bättre noteringar för tjänstesektorn under andra halvåret 2024, men året avslutades ändå med en liten tröst för tigerhjärtan när det sammanvägda indexet steg till 49,6 i december, från 48,3 i november, vilket var över de 48,2 som ekonomer hade väntat inför det preliminära utfallet.
Nu pekar konsensusprognosen mot att industri-PMI kan ha stigit till 45,3 i januari, från 45,1 i december, medan tjänste-PMI väntas vara oförändrat på 51,6.
- Storbritannien: PMI (prel) kl 10.30
I december låg det sammanvägda indexet kvar på 50,5, när en förbättring för tjänstesektorn kompenserade för en försvagning för tillverkningsindustrin.
- USA: PMI (prel) kl 15.45
I december backade industri-PMI till 49,4, från 49,7 i november, vilket ändå var ett betydligt bättre utfall än vad som rapporterades preliminärt (48,3). Å andra sidan steg tjänste-PMI "bara" från 56,1 till 56,8, vilket var tydligt lägre än preliminärt rapporterade 58,5.
- USA: Michiganindex (def) kl 16.00
Enligt den preliminära rapporten sjönk indexet något i början av januari, till 73,2 från 74,0 i december, när ett bättre nulägessentiment motverkades av svagare utsikter.
Konsensusprognosen väntar att det definitiva indexet kommer in i linje med det preliminära, men intresset riktas kanske främst mot vad Michiganindexet säger om hushållens inflationsförväntningar, som steg kraftigt i början av januari enligt det preliminära utfallet.