Marknadskommentar
18 Sep, 2024

NEW YORK: TERMINER UPPÅT INFÖR OVANLIGT OSÄKERT FED-BESKED

Uppdaterad:
18 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Terminshandeln på Wall Street var relativt stillsam men åt det positiva hållet under onsdagseftermiddagen, när det mesta handlade om spekulation kring hur stor den väntade räntesänkningen från centralbanken Federal Reserve ska bli. Beskedet ges under handeln klockan 8 i kväll.

Terminen för det breda indexet S&P 500 var 0,2 procent upp med 45 minuter kvar till öppningen, lika mycket som industriindexet Dow Jones. Motsvarigheten för teknikindexet Nasdaq 100 steg med 0,3 procent.

Sannolikheten för att Federal Reserve ger en räntesänkning modell större väger över, då CME:s Fedwatch-verktyg baserad på ränteterminshandel indikerar 63 procents sannolikhet för en sänkning med 50 baspunkter mot 37 procent för en sänkning med 25 baspunkter. Rörelsen i marknaden mot en större sänkning har tagit fart den senaste veckan och det råder ovanligt hög osäkerhet så kort inpå räntebeskedet, som brukar vara relativt väl signalerat från Fed i förväg.

"Vi måste gå tillbaka över 15 år för att hitta en så osäker situation så här nära beslutet. En hel del vinster och förluster kommer realiseras i dag", sade Deutsche Banks analyschef Jim Reid i en notering på onsdagen.

Bland enskilda bolag som stack ut i nyhetsflödet hittades US Steel, som steg mer än 3 procent efter att Reuters rapporterat att regeringen gett besked om att en säkerhetsprövning av japanska Nippon Steels förvärvsförsök skjuts upp till efter presidentvalet i november.

Googles aktie handlades i sin tur upp med 1 procent efter att sökmotorbolaget vunnit en överklagan till EU-tribunalen, blockets näst högsta domstol, i fråga om böter på 1,5 miljarder euro för konkurrensbrott. För fem år sedan straffade EU-kommissionen Google mot bakgrund av att bolaget ansågs ha hindrat konkurrens inom sökmotorannonsering.

Rymdbolaget Intuitive Machines aktie rusade 52 procent efter att bolaget tilldelats ett kontrakt värt 5 miljarder dollar från rymdstyrelsen Nasa.

Modemärkesägaren VF Corp steg 3 procent efter att Barclays höjt rekommendationen för aktien till övervikt från jämvikt.

Den amerikanska tioårsräntan var upp med några baspunkter till 3,63 procent. Oljepriserna backade och dollarn tappade en smula.


Noteringar vid 14:45-tiden
(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Terminen för DJIA +0,16%
Terminen för S&P 500 +0,19%
Terminen för Nasdaq 100 +0,27%
2-åriga USA-räntan +0,0270 till 3,6318%
10-åriga USA-räntan +0,0412 till 3,6831%
Olja, US WTI -0,87% till 70:57 dollar/fat
Olja, Brent -0,79% till 73:12 dollar/fat
EUR/USD +0,0008 till 1:1120

KÄLLA: Infront.


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.