Marknadskommentar
7 Oct, 2024

NORDEN: EQUINORS ÖRSTED-INTÅG FICK AKTIEN PÅ FALL, VINX 30 +1,2%

Uppdaterad:
7 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska grannbörserna visade på blandade rörelser under måndagshandeln, där Equinor och Örsted låg i varsin ände efter en aktieaffär mellan de två energiverksamma bolagen. Regionssamlingsindexet Vinx 30 steg 1,2 procent.

I Köpenhamn stängde OMXC25 upp 1,1 procent, och klart starkare än övriga storbolagsindexen.

Runt lunchtid på måndagen blev det känt att den norska oljejätten Equinor har förvärvat nära en tiondel av den danska energiproducenten Örsted. Equinor ökar därigenom sin exponering mot havsbaserad vindkraft, och blir näst största aktieägare i Örsted, efter den danska staten.

Örsted-aktien lyfte 6 procent, samtidigt som Equinors aktie dök 3,4 procent – i botten av Oslobörsens OBX-index som i sin tur tappade 0,5 procent.

Vidare hjälpte läkemedelsjätten Novo Nordisk till att stötta Köpenhamnsindexet efter ett uppställ på 3,2 procent. Utöver en tuff föregående veckan kan noteras att Citi har upprepat sin köpstämpel på aktien, och i fredags meddelade Novo en miljardinvestering i en brasiliansk insulinfabrik.

Fraktjätten Maersk steg 2,6 procent efter att Morningstar höjde sin rekommendation till köp, från behåll.

Bland övriga norska aktier sågs i stället Equniors sektorkollegor Vår Energi och Frontline stiga 1,1 respektive 1,5 procent efter oljeprisuppgångar.

Norwegian rekylerade upp 7,2 procent efter fredagens tvåsiffriga fall som utlöstes av passagerarsiffror och eventuella kostnadsåtgärder.

I Helsingfors bjöd måndagen på en försiktig utveckling i OMXH25-indexet, som stängde ned 0,1 procent.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.