Marknadskommentar
18 Sep, 2024

NORDEN: NOVO OCH DSV TYNGDE KÖPENHAMNSBÖRSEN, VINX 30 -1,3%

Uppdaterad:
18 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nordens börser lyste överlag rött på onsdagen, där Köpenhamnsbörsen gick sämst med hjälp av DSV och Novo Nordisk. Samlingsindexet Vinx 30 föll samtidigt 1,3 procent till 1.659.

Danmarks OMXC25-index backade 0,9 procent till 2.012 procent.

Läkemedelsjätten Novo Nordisk tyngde och nedgången härstammade från Bloombergs rapportering att det storsäljande läkemedlet Ozempic "mycket troligen" finns med i nästa omgång av sjukförsäkringsprogrammet Medicares prissänkningar i USA. Detta gör att blockbusterläkemedlet troligen kommer att se sänkta priser under 2027. Enligt Marketwire sker dock en mycket stor del av försäljningen via de privata sjukförsäkringarna, snarare än Medicare. Aktien var ned 2,4 procent.

Fraktbolaget DSV retirerade 1,6 procent efter att den dittills till synes avgjorda budstriden med riskkapitalbolaget CVC angående den tyska sektorkollegan DB Schenker enligt medieuppgifter återupplivats när CVC kontaktat säljaren om ett nytt bud.

Bättre gick det för Oslobörsens OBX-index, som dock ändå var ned 0,3 procent till 1.310. Med flera nyheter i ryggen låg laxodlingsbolaget Mowi bland förlorarna. Bland annat har lax rymt från en av bolagets anläggningar och enligt Arctic Securities är Mowi ett av bolagen som drabbas värst av parasiten laxlus. Därtill har Berenberg sänkt sin riktkurs till 180 norska kronor från 225 kronor.

Helsingforsbörsens OMXH25 klarade sig bäst med en uppgång på marginella 0,1 procent till 4.547.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.