Marknadskommentar
8 Oct, 2024

NORDEN: TUNGT FÖR TUNG INDUSTRI OCH RÅVAROR, VINX 30 -0,6%

Uppdaterad:
8 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska grannbörsernas storbolagsindex följde övriga Europas börstrend nedåt under tisdagen, med undantag för Köpenhamn. Bolag exponerade mot råvaror och konsumentmarknaden i Kina tyngdes efter att kinesiska myndigheter levererat en stimulansbesvikelse under morgonen och skakat om råvarumarknaderna.

Oljepriserna backade efter den senaste veckans förstärkning och satte press på Oslobörsen, där storbolagsindexet sjönk mest av samtliga i Norden.

OBX var ned med 1,4 procent, och oljesektorbolagen TGS och Aker BP backade 5,5 procent respektive 4 procent. Aluminiumtillverkaren Norsk Hydro, som har exponering mot Kina, backade 4,5 procent. Hela råvarumarknaden pressades av Kinas svagare stimulansbesked än väntat.

I Köpenhamn stängde OMXC25 upp 0,2 procent. Bryggerikoncernen Carlsberg, tillika med stor Kinaexponering, backade 3,7 procent i botten av indexet.

Vindkraftsbolaget Vestas handlades ned 2,1 procent efter en riktkurssänkning från Berenberg.

Uppåt var det i stället för bland annat läkemedelsbolaget Zealand Pharma, efter att partnerfirman Boehringer Ingelheim gått vidare med fas 3-studier av läkemedelskandidaten Survodutid. Dessutom meddelades att Survodutid fått så kallad "breakthrough therapy"-status av amerikanska läkemedelsverket, FDA. Aktien steg 1,3 procent. I indextät hittades isoleringstillverkaren Rockwool, 2,8 procent upp.

I Helsingfors sjönk OMXH25 1,1 procent ned, med tillverknings- och energibolag som Metsä, Stora Enso, Metso, UPM-Kymmene, Outokumpu och Neste i botten.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.