Nyhet
19 Sep, 2024

NORGES BANK: LÄMNAR STYRRÄNTAN OFÖRÄNDRAD (NY)

Uppdaterad:
19 Sep, 2024

(Tillägg: från tredje stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Norges Bank lämnade styrräntan oförändrad på torsdagen. Folioräntan ligger därmed kvar på 4,50 procent.

Enligt TDN Direkts prognosenkät spådde samtliga 13 tillfrågade analytiker att räntan skulle lämnas oförändrad.

Beslutet var enhälligt.

"Troligt håller vi räntan på 4,5 procent året ut", säger centralbankschef Ida Wolden Bache i uttalandet.

Norges Bank noterar att prisökningarna sedan den förra penningpolitiska rapporten har varit lägre än väntat och styrräntorna i utlandet ser ut att sänkas snabbare. Å andra sidan har kronan försvagats, medan utvecklingen på arbetsmarknaden i Norge ungefär har varit som antagits i den förra rapporten.

Kommitténs bedömning är att det fortsatt finns behov av en åtstramande penningpolitik för att få ner prisökningarna till målet inom rimlig tid. Om räntan sänks för tidigt kan pristillväxten ligga över målet för länge, men å andra sidan kan en för hög ränta bromsa ekonomin mer än nödvändigt.

"Vi anser att finns behov att hålla räntan på dagens nivå en stund till, men tidpunkten för att sänka räntan närmar sig", säger Wolden Bache.

Prognosen i dagens rapport indikerar att styrräntan blir liggande på 4,5 procent året ut, innan den gradvis sänks från första kvartalet 2025. Banan indikerar en lite snabbare nedgång i räntan under 2025.

Den ekonomiska tillväxten väntas öka lite åren framöver samtidigt som arbetslösheten troligtvis kommer att öka något.


Bild: Norges Banks nya och tidigare räntebana


image



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.