RÄNTOR/VALUTOR: AVVAKTANDE INFÖR JOBBRAPPORT, YENEN STÄRKS
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska räntor stiger något mindre än tyska räntor medan kronan har stärkts marginellt mot euron efter stark novemberstatistik från SCB på morgonen. Euron är stabil kring 1:03 mot dollarn, inför eftermiddagens viktiga arbetsmarknadsrapport från USA.
Pundet fortsätter samtidigt att tappa och den brittiska tioårsräntan rör sig åter uppåt efter att ha fallit tillbaka några punkter på torsdagseftermiddagen, nu på 4,83 procent. Det är den högsta nivån på 16 år.
Här hemma visade SCB-utfallen för november bland annat att BNP ökade 1,4 procent i november enligt snabbestimatet. Kalenderjusterat ökade BNP med 2,1 procent jämfört med samma månad föregående år.
Novemberdata var starka över hela linjen, med uppgångar även i hushållens konsumtion och näringslivets produktion, liksom orderingången till industrin.
Men trots ett bra utfall för november ser fjärde kvartalet dämpat ut och Riksbanken kan ändå sänka räntan vid mötet den 28 januari, skriver Swedbank i en kommentar.
För att nå Riksbankens prognos om +0,4 procent under fjärde kvartalet skulle BNP behöva vara mycket stark även i december, vilket verkar osannolikt med tanke på de svaga julförsäljningarna enligt Swedbank Pays data.
"Därför utesluter vi inte ytterligare en sänkning av styrräntan vid nästa möte, men arbetsmarknadsstatistiken inför mötet kommer också att vara av stor betydelse", skriver Swedbank.
Handelsbanken skriver att dagens data tyder på en återhämtning i november efter den svaga starten på fjärde kvartalet i oktober, vilket indikerar att en vändning är inom räckhåll.
Den pågående förbättringen av hushållens köpkraft antyder att hushållens konsumtion kommer att fortsätta förbättras i år. Dock understryker nedgången i konsumentförtroendet i december att tidpunkten och styrkan i den förväntade konsumtionsåterhämtningen är osäker och till stor del kommer att påverkas av hushållens avvägning mellan sparande och konsumtion framöver.
Även Handelsbanken spår att Riksbanken sänker styrräntan igen i januari.
Och Svensk Handel Stils Stilindex visade att klädhandelns försäljning steg med 6,4 procent i december, mätt i löpande priser, jämfört med samma månad föregående år. Skohandeln sjönk med 6,1 procent.
"Decemberhandeln är den viktigaste försäljningsperioden för modehandeln och uppgången för klädhandeln är givetvis glädjande. Vi har en lång och tuff period bakom oss där hushållen hållit hårt i plånboken. Förhoppningsvis gör ränte- och skattesänkningar att konsumtionen i modehandeln tar fart", säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.
Annan statistik på fredagsmorgonen visade att den norska kärninflationen rörde sig nedåt, vilket var väntat.
SSB:s mått för kärninflationen, KPI-JAE, steg 2,7 procent i december jämfört med samma månad föregående år, ned från 3,0 procent i november. Väntat var 2,9 procent.
Norges Bank spådde i sin senaste prognos en kärninflation på 2,8 procent i december.
Industriproduktionen i Frankrike steg med 0,2 procent i november jämfört med föregående månad, väntat var en oförändrad produktion.
USA-börserna höll stängt på torsdagen medan räntemarknaden höll en förkortad session i samband med en nationell sorgedag för förre presidenten Jimmy Carter.
De amerikanska räntorna pekar svagt uppåt i fredagens europeiska handel, med tioårsräntan 3 punkter högre på 4,69 procent, än vid svensk stängning i går.
Fokus ligger på jobbsiffran för december som publiceras klockan 14.30, svensk tid. Konsensus enligt Trading Economics indikerar en ökning av antalet sysselsatta med 160.000 personer under december och att arbetslösheten ligger kvar på 4,2 procent.
Lönerna väntas samtidigt ha ökat med 0,3 procent från månaden före, efter +0,4 i november.
Enligt statistik från ADP i onsdags ökade antalet sysselsatta i den privata sektorn med 122.000 personer, då mot väntade 140.000.
Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote Bank, noterar i ett kundbrev att aktiviteten i Fed funds-terminerna inför jobbrapporten tyder på att Feds nästa räntesänkning bör komma i maj – med en chans på cirka 53 procent.
"En uppsättning starkare data än väntat skulle kunna vända denna förväntning till sidan 'ingen sänkning förrän i juni' mycket snabbt och öka försäljningen av de amerikanska statsobligationerna och stödja en ytterligare förstärkning av dollarn, samtidigt som en uppsättning mjukare jobbdata än väntat skulle kunna stärka hoppet om en sänkning i maj", skriver hon.
Yenen har stärkts till 157:80 mot dollarn efter uppgifter till Bloomberg News om att Bank of Japan ännu inte bestämt sig för vad de ska besluta vid januarimötet, med nya prognoser. En höjning skulle därmed fortfarande vara möjlig då.
fredag kl 9.55 (torsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 11:1458 (11:1485) EUR/USD 1:0301 (1:0303)
EUR/SEK 11:4813 (11:4870) USD/JPY 157:85 (157:86)
Ty obl 2 2,26 (2,21) Ty obl 10 2,56 (2,53)
US obl 2 4,28 (4,27) US obl 10 4,69 (4,66)
Sv obl 2 2,00 (1,99) Sv obl 10 2,43 (2,41)