RÄNTOR/VALUTOR: EMU-KPI HÖGRE ÄN VÄNTAT, EUROPARÄNTOR UPP
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna steg under torsdagen, samtidigt som euron sågs relativt oförändrad mot dollarn. Yenen stärktes mot dollarn efter besked från Bank of Japan.
Inflationstakten (HIKP) i euroområdet steg till 2,0 procent i oktober jämfört med 1,7 procent i september. Väntat var 1,9 procent. Uppgången berodde främst på baseffekter från energipriserna.
Nordea noterade att ECB redan flaggat för att
inflationen skulle stiga mot slutet av året, men marknaden reagerade ändå på en högre inflation i både Tyskland och Spanien.
I Tyskland påverkade specifika säsongsmässiga justeringar inom tjänstepriserna, och nyheter om att den tyska bilindustrin ska stänga ned fabriker i landet väntas dämpa löneökningsriskerna framöver.
Kärninflationen i euroområdet var oförändrad vid 2,7 procent, jämfört med i september, över väntade 2,6 procent.
Varuinflationen steg till 0,5 från 0,4 procent medan tjänsteinflationen låg kvar på 3,9 procent.
Vidare ökade eurozonens BNP med 0,4 procent under tredje kvartalet, vilket var mer än väntat, även om inköpschefsindex väntas visa på en svag utveckling de kommande månaderna.
Arbetslösheten var också oförändrad på 6,3 procent i september, under väntade 6,4 procent.
Sammantaget på grund av dagens siffror är det därmed mindre sannolikt att ECB sänker räntan med 50 punkter i december, spår Nordea.
Även Handelsbanken tror att ECB nöjer sig med 25 punkter i december. Tredje kvartalets BNP överraskade uppåt, men enkätundersökningar och inköpschefsindex påvisar svagheter framöver, skriver banken.
USA-räntor fortsatte stiga under torsdagen, och vid svensk stängning var tioåringen 5 punkter upp till 4,32 procent jämfört med onsdag samma tid.
USA-data visade att kärn-PCE steg 0,3 procent under september och 2,7 procent i årstakt, väntat var 0,3 respektive 2,6 procent. Utfallet kan skapa mer försiktighet kring räntesänkningar de kommande månaderna.
Arbetskraftskostnaderna i USA steg 0,8 procent under tredje kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Detta var under väntade 0,9 procent.
Antalet nyanmälda arbetslösa minskade med 12.000 personer förra veckan och uppgick till 216.000 personer, väntat var 230.000.
De kraftiga ökningarna i början av månaden berodde på orkanen Helene och Milton som drabbade sydöstra USA, samt på grund av den pågående strejken hos flygplanstillverkaren Boeing, uppgav Reuters.
Här hemma sjönk svenska räntor under dagen, samtidigt som kronan tappade 2 öre till 11:61 mot euron och 2 öre till 10:69 mot dollarn.
Bank of Japan lämnade på torsdagen styrräntan oförändrad på 0,25 procent, i linje med förväntningarna.
Prognoserna lämnades i stort oförändrade, men kärn-KPI för budgetåret 2025 drogs ned något på grund av den senaste tidens nedgångar i råvarupriser. Prognoserna för kärn-KPI exklusive energi hölls oförändrade på 1,9 respektive 2,1 procent för 2025-2026.
BOJ upprepade att om deras prognoser för aktiviteten och priserna infrias så kommer de att fortsätta att höja räntan.
Kazuo Ueda, chef för Bank of Japan, sade samtidigt vid en pressträff att "vad gäller timingen för nästa höjning, så har vi ingen förutbestämd idé".
Tidigare i augusti när Kazuo Ueda använde frasen att de kan "tillåta sig att vänta ett tag" för att bedöma marknadsrisker så var det svaga USA-data som skapade volatilitet på marknaderna. Den frasen behöver inte längre användas menar han.
Däremot är Kazuo Ueda, trots bra USA-data på sistone, inte helt säker på utsikterna för USA.
Yenen stärktes till cirka 152:50 mot dollarn, delvis i spåren av Uedas kommentarer, då investerare såg antydan om kommande räntehöjningar.
I Kina steg inköpschefsindex för industrin till 50,1 i oktober jämfört med 49,8 i september, över väntade 50,0. Tjänste-PMI steg till 50,2 från 50,0, under väntade 50,4.
Det sammanvägda inköpschefsindexet steg till 50,8 från 50,4.
"Vi befinner oss fortfarande i skuggan av det amerikanska valet som är ett viktigt 'wild card' för Kinas tillväxtutsikter", sade Eddie Cheung på Credit Agricole
enligt Bloomberg.