Marknadskommentar
23 Jul, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR SVAGT NED, EURON LITE SVAGARE

Uppdaterad:
23 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk några punkter medan euron försvagades mot dollarn på tisdagen. På börserna inväntades delårsrapporterna från Tesla och Alphabet, den första av "de magnifika sju", som släpps efter USA-marknadernas stängning.

Den norska kronan var under fortsatt press och tangerade 12-kronorsstrecket mot euron, medan den svenska kronan försvagades med 1 öre till 11:67 mot euron. Mot dollarn tappade kronan mer, med 4 öre till 10:76.

Den europeiska datakalendern var rätt tunn på tisdagen, men EU-kommissionens flashindex för hushållsindikatorn för juli visade en uppgång till -13,0, från -14,0. Väntat var en mindre uppgång till -13,4.

ECB:s vicechef Luis de Guindos sade i en intervju med Europa Press att datamässigt är september en mycket mer bekväm månad att fatta beslut på än vad juli var, ECB måste vara mer försiktiga när de fattar beslut.

"Inflationen ligger praktiskt taget i linje med vår prognos", tillade han, men trots det var uppgifterna avseende den ekonomiska tillväxten något sämre, främst på grund av politisk osäkerhet efter valet i EU och Frankrike, något som låg till grund till de oförändrade räntorna.

Ipek Ozkardeskaya, senior analytiker på Swissquote Bank, noterade i ett kundbrev att Ryanair-aktien föll med 15 procent efter att företaget sänkte sin sommarprisprognos på grund av "väsentligt lägre" biljettpriser eftersom oviljan ökat hos konsumenter att fortsätta betala högre priser.

"Det är dåliga nyheter för företagens vinster men det är helt klart goda nyheter för inflationsförväntningarna. Det betyder att företagen synbart tappar sin prissättningskraft och bör sluta höja priserna om de vill sälja sina varor och tjänster till människor som fortsätter att kämpa med en pågående levnadskostnadskris", skrev hon.

Hon tillade att McDonald's vill förlänga sin måltid för 5 dollar på de flesta amerikanska marknader eftersom de tror att det ökar trafiken i deras restauranger – "Alla uppmuntrande nyheter för era centralbanker".

Turkiet lämnade som väntat sin styrränta oförändrad på 50 procent, medan Ungern sänkte sin styrränta med 25 punkter till 6,75 procent, även det helt enligt marknadens förväntningar.

USA-räntorna visade små rörelser på tisdagen, med tvåårsräntan 2 punkter ned till 4,50 procent och tioåringen 1 punkt upp till 4,23 procent.

Statistik på eftermiddagen visade att försäljningen av befintliga bostäder sjönk med 5,4 procent i juni, till en beräknad årstakt på 3,89 miljoner enheter. Nedgången var den brantaste på 19 månader. Väntat var 4,00 miljoner enheter.

Vidare sjönk Richmond Feds industriindex för juli till -17, från -10 månaden före.

Enligt en Reuters-undersökning räknar 70 av 100 tillfrågade ekonomer att Fed kommer att sänka sin styrränta med 25 punkter i september och i december. I junienkäten var det 58 av 116 ekonomer som trodde samma sak.

På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning till 1:085 mot dollarn, ner från 1:088 samma tid dagen före, medan dollarn hade tappat till 156 mot yenen, från 156:8, efter att tidigare på dagen tillfälligt handlats under 156-strecket.

På den politiska arenan i USA fortsätter Demokraterna att enas bakom vicepresident Kamala Harris, och det mesta talar nu för att hon kommer att bli partiets kandidat i höstens presidentval.

AP rapporterade på tisdagsmorgonen (svensk tid) att Harris nu har säkrat tillräckligt många delegater för att nomineras till Demokraternas presidentkandidat. Enligt Nyhetsbyråns undersökning stöds hon av minst 2.471 delegater, vilket är väl över de 1.967 hon behöver.

Demokraternas nationella kommitté (DNC) bekräftade att det kommer att hållas ett virtuellt nomineringsmöte för att utse partiets kandidat i höstens presidentval före den 7 augusti.

Den kandidat som partiet nominerar kommer därefter kunna utse en vicepresidentkandidat "enligt en tidtabell som bäst passar den nominerade presidentkandidaten".



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.