Nyhet
6 Sep, 2024

BOMARKNAD: ERIK OLSSON BOSTADSINDEX FORTSÄTTER UPP

Uppdaterad:
6 Sep, 2024

STOCKHOLM (Direkt) Visningsbesökares förväntningar på bostadspriserna fortsätter att stiga.

Det visar Erik Olsson Bostadsindex, EOBi.

I augusti räknar 72 procent av visningsbesökarna med stigande bostadspriser det kommande året, upp från 51 procent i maj. Samtidigt minskar andelen som tror på sjunkande priser, till 5 procent från 6 procent.

Nettoandelen som tror på stigande kontra sjunkande bostadspriser det kommande året har därmed stigit till 67 procentenheter i augusti från 45 procent i maj.

EOBi visar att visningsbesökarna kalkylerar med en rörlig bolåneränta på 3,67 procent när de planerar sitt köp, ned från 4,49 procent i maj.

Den negativa marginalen mellan kalkylränta och verklig ränta runt 0,8 procentenheter som vi ser nu är unik sedan EOBI startade 2010.

"Tvärtom fortsätter visningsbesökarna att gå före Riksbanken och planerar sina bostadsköp baserat på förväntade räntesänkningar som man redan har diskonterat", säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling, i en kommentar.

Samtidigt har de genomförda räntesänkningarna en tidsfördröjning, medan en del effekter av tidigare räntehöjningar inte slagit igenom fullt ut hos bostadsrättsföreningar och hushåll som får mycket högre räntekostnader när bundna lån med låga räntor förfaller.

Erik Olsson skräckindex, som mäter nettot av de som föredrar att minimera risken för att försäljningen går dåligt minus andelen som föredrar max chans till ett riktigt högt slutpris, steg till 28 procentenheter från 22 procentenheter i maj.

EOBi bygger på svar från personer som var på Erik Olssons bostadsvisningar i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund.




Bild: Nettotal bostadspriser 12 mån



image

Bild: Nettotal skräckindex



image
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.