Marknadskommentar
19 Sep, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: KURVBRANTNING PÅ FLERA HÅLL EFTER FEDBESKED

Uppdaterad:
19 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor stiger något i längre löptider i förmiddagens handel på torsdagen. Euron handlas samtidigt något högre mot dollarn jämfört med på onsdagseftermiddagen.

Amerikanska statspappersräntor rörde sig oregelbundet efter Federal Reserves räntesänkning på onsdagskvällen, initiala nedgångar, främst i kortare löptider, gröptes snart ur och efter Fedchefen Powells presskonferens var noteringarna något högre än strax före räntebeskedet.

Deutsche Bank noterar i ett kundbrev att även om Feds räntesänkning var större än de flesta ekonomer räknat med så åtföljdes det av signaler om att USA-ekonomin är fundamentalt stark, och att fortsatta sänkningar med 50 punkter inte är troliga.

"Powell beskrev vid upprepade tillfällen beslutet som en 'rekalibrering', och sade att 'det är ingen känsla av att kommittén har någon brådska' och tillade att 'jag tror inte att någon bör se på detta och säga att det är den nya takten'", skriver Deutsche Bank.

ING Economics noterar att Fedchefen Powell sålde in 50-punkterssänkningen väl.

"Anmärkningsvärt, utan några påtagliga makrofarhågor, mer för att förhindra makrospänningar. Men om det betyder att sannolikheten är större för en mjuklandning, då minskar det också utrymmet för långa räntor att sjunka", skrev ING Economics i ett kundbrev.

Enligt ledamöternas nya medianprognos kan styrräntan sänkas med ytterligare 50 punkter före årsskiftet, och ytterligare totalt 100 punkter under 2025. Terminsmarknaden prisar nu in en sannolikhet på drygt 35 procent att räntan sänks med 50 punkter redan vid novembermötet, och drygt 17 procents sannolikhet för ännu en 50-punktersänkning i december.

Norges Bank valde som väntat att lämna styrräntan oförändrad på 4,50 procent på torsdagsförmiddagen.

"Vi menar att det finns behov att hålla räntan på dagens nivå en stund till, men tidpunkten för att sänka räntan närmar sig", sade Norges Banks chef Ida Wolden Bache enligt pressmeddelandet.

Den nya räntebanan indikerar att styrräntan blir kvar på 4,5 procent året ut innan den gradvis börjar sänkas under första kvartalet 2025. I jämförelse med den förra räntebanan i juni indikerar den nya nu något lägre räntenivåer, framför allt under 2026.

Marknaden tolkade ändå räntebeskedet som stramare än väntat. Norska räntor steg tydligt, främst i kortare löptider efter räntebeskedet, och den norska kronan fortsatte att stärkas mot euron efter en tydlig förstärkning redan före räntebeskedet.

Klockan 13.00 inväntas räntebesked från Bank of England, prognoserna pekar mot att en oenig penningpolitisk kommitté beslutar att räntan kommer att lämnas oförändrad på 5,0 procent

I Sverige presenterade finansminister Elisabeth Svantesson regeringens höstbudget på morgonen. Regeringen fastslår att kampen mot inflationen är vunnen och fokus skiftas därför till att "investera för att för att bygga Sverige rikare och tryggare igen".

Budgeten innehåller som väntat reformer för totalt 60 miljarder kronor, varav en stor del redan presenterats. Handelsbanken noterar att de ofinansierade reformerna motsvarar 0,9 procent av BNP, vilket de beskriver som "något mer expansivt" än budgetarna för 2023 och 2024.

"Dessutom, vi räknar med ofinansierade reformer för 10-15 miljarder kronor i vårbudgeten nästa april. Finanspolitiken väntas också bli expansiv 2026, som är ett valår (runt 60 miljarder i ofinansierade reformer)", skriver Handelsbanken i ett kundbrev.

Swedbank såg få överraskningar i budgetpropositionen där omkring 40 procent av reformerna handlar om skattesänkningar, främst för hushåll.

"Därmed har fokus i finanspolitiken skiftat från att bekämpa inflationen till stöd för tillväxten när den svenska ekonomin förblir svag", skriver Swedbank i ett kundbrev.

Svenska statsobligationsräntor sjunker något i korta löptider men stiger samtidigt något i längre på torsdagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt 4 öre starkare mot euron jämfört med vid svensk stängning på onsdagen.

USA-räntorna fortsatte att stiga något under natten men har därefter vänt något nedåt i den europeiska förmiddagshandeln, och korta löptider handlas nu tydligt lägre än på vid svensk stängning på onsdagen.

Eftermiddagens USA-datakalender inkluderar bytesbalans för andra kvartalet, Philadelphia Feds industriindex för september samt veckodata över nyanmälda arbetslösa, allt klockan 14.30. Klockan 16.00 väntar försäljningsstatistik för befintliga bostäder för augusti, samt ledande indikatorer för samma månad.


            torsdag kl 10.25 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:1285 (10:1894) EUR/USD 1:1152 (1:1132)
EUR/SEK 11:2959 (11:3359) USD/JPY 142:83 (141:72)
Ty obl 2 2,25 (2,26) Ty obl 10 2,21 (2,19)
US obl 2 3,60 (3,65) US obl 10 3,70 (3,68)
Sv obl 2 1,76 (1,78) Sv obl 10 2,00 (1,98)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.