Marknadskommentar
13 Sep, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: NYTT SKIFTE I FEDFÖRVÄNTNINGARNA, USD NER

Uppdaterad:
13 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visade små rörelser på fredagen, svenska räntor steg ett par punkter, medan euron stärktes mot en generellt svagare dollar. Bakomliggande var att förväntningarna om en "dubbelsänkning" från Federal Reserve nästa vecka åter tagit fart.

Kronan blev 8 öre starkare till 11:32 mot euron och 12 öre starkare till 10:21 mot dollarn.

Flera faktorer låg bakom att investerare nu ser en ökad sannolikhet för att Fed kan komma att sänka räntan med 50 punkter i stället för 25.

En är att torsdagens PPI-utfall tolkades som "milt" inför kommande PCE-statistik (efter onsdagens "heta" KPI-utfall), vilket skulle öppna dörren för Fed att fokusera på att förhindra en försvagning på arbetsmarknaden. En annan faktor är att tidigare Fed-chefen i New York, William Dudley, anser att Fed har utrymme att sänka räntan med 50 punkter vid nästa veckas FOMC-möte.

Bloomberg News rapporterade att Dudley under natten mot fredagen sagt att det finns starka argument för en sänkning med 50 punkter och att det var något han skulle förespråka.

Vid ett forum i Singapore sade Dudley att om riskerna verkligen är balanserade mellan högre inflation och svagare arbetsmarknadsförhållanden, som Fed-ledamöterna nu har sagt att det tror, då bör de vilja att styrräntan ska vara mycket närmare en neutral nivå.

"Logiken säger att de bör gå snabbare", sade William Dudley, som tillade att "det är väldigt ovanligt att gå in till mötet med denna grad av osäkerhet – vanligtvis gillar inte Fed att överraska marknader".

Wall Street Journals Fed-reporter Nick Timiraos skrev på torsdagskvällen, svensk tid, att "företrädarna kan dra slutsatsen att om de räknar med att ett 50-punkterssteg är troligt i november eller december, då borde de ta det steget nu när räntan är som längst från det slutliga målet".

ING Economics noterade i ett kundbrev att prissättningen på swapmarknaden tyder på lika chans för 25 och 50 punkter, men att riskerna verkar luta över mot ökande spekulationer om en 50-punkterssänkning och högre EUR/USD, särskilt efter torsdagens försiktiga ECB-möte.

Den amerikanska tvåårsräntan handlades 8 punkter lägre på 3,60 procent, jämfört med svensk stängning dagen före, medan tioåringen var ned 2 punkter till 3,67 procent.

Importpriserna i USA sjönk 0,3 procent i augusti, snäppet under väntade -0,2 procent, medan exportpriserna sjönk 0,7 procent, klart mer än väntade 0,1 procent.

Det preliminära Michiganindexet för september steg samtidigt lite mer än väntat, till 69,0, vilket var det högsta utfallet sedan i maj. Såväl nuvarande läget som förväntningarna förbättrades.

Den europeiska makroagendan var tunn på fredagen.

Industriproduktionen i eurozonen sjönk med väntade 0,3 procent i juli jämfört med juni och sjönk med 2,2 procent från juli i fjol. Väntat här var en lite större nedgång med 2,7 procent.

Oxford Economics skrev i en kommentar att den svaga datan understryker de svaga utsikterna för sektorn på kort sikt, men de tror fortfarande att läget kommer att förbättras i början på 2025 när en vändning i lagercykeln, en måttlig uppgång i hushållens efterfrågan och lägre räntor alla kommer att ge stöd åt sektorn.

ECB-rådsledamoten, Robert Holzman, "höken" som var den ende som reserverade sig mot räntesänkningen i juni, sade till Financial Times att han nu tror på ytterligare räntesänkningar före årsskiftet, även efter att ECB sänkte styrräntan en andra gång på torsdagen.

Han ser nu "utrymme" för en ny räntesänkning "i december" såvida det inte kommer nya chocker, som stigande energipriser. Han tillade att räntan kan fortsätta att sänkas, till omkring 2,5 procent, till mitten av 2025. Enligt Holzmann kan 2,5 procent vara nära en neutral räntenivå som varken stimulerar eller bromsar ekonomin.

På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning kring 1:109 mot dollarn, upp från 1:104 på torsdagen, medan dollarn i sin tur tappat ner till 140:5 mot yenen (142:4). Det var dollarns lägsta nivå mot yenen hittills i år.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.