Marknadskommentar
6 Sep, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: OREGELBUNDNA RÖRELSER EFTER JOBBRAPPORT

Uppdaterad:
6 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna, och dollarn, utvecklades oregelbundet på fredagen efter att jobbstatistiken även för augusti, inklusive revideringar, kommit in svagare än väntat, men kanske inte tillräckligt svagt för att motivera Fed till drastiska åtgärder vid det kommande policymötet.

Antalet sysselsatta i USA ökade med 142.000 personer i augusti (väntat +160.000) och utfallen för de två föregående månaderna reviderades samtidigt ner med totalt 76.000 personer.

Enligt den separata hushållsundersökningen ökade antalet sysselsatta med 168.000 i augusti, och antalet personer i arbetskraften ökade med 120.000 personer, efter +420.000 i juli. Arbetslösheten sjönk därmed till 4,2 procent, från 4,3 procent i juli (väntat 4,2).

Timlönerna ökade med 0,4 procent, efter nedreviderade -0,1 procent månaden före (väntat +0,3).

Capital Economics tolkade statistiken som att "arbetsmarknaden upplever en inbromsning snarare än en kollaps".

"Sysselsättningsökningen i augusti… var troligen precis tillräcklig för att knuffa Fed i riktning mot en avvägd 25-punkterssänkning denna månad, snarare än ett mer dramatiskt steg. Men arbetsmarknaden upplever helt klart en markerad inbromsning", skrev Capital Economics

Fed-chefen i New York, John Williams, sade strax efter statistiken att tiden för räntesänkningar har kommit.

"Med en ekonomi som nu är i jämvikt, och en inflation på väg mot 2 procent, är det nu lämpligt att sänka graden av vår restriktivitet i den penningpolitiskas hållningen genom att sänka målintervallet för federal funds-räntan (styrräntan)", sade han.

"Hållningen i penningpolitiken kan föras till en mer neutral nivå över tiden beroende på hur data, utsikterna och riskerna mot att uppnå våra mål utvecklas", fortsatte John Williams.

På en fråga om den aktuella jobbrapporten svarade Williams senare att han ville studera statistiken närmare, men noterade den var konsistent med en avsvalning på arbetsmarknaden.

USA-räntorna, som hade sjunkit inför jobbstatistiken, pressades liksom dollarn ytterligare nedåt initialt efter jobbstatistiken samtidigt som spekulationerna om en 50-punkterssänkning från Fed den 18 september skruvades upp. Senare vände dock räntor och dollarn upp till nivåer väl över strax före statistiken, och förväntningarna om en 50-punkterssänkning skruvades åter ner.

Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 3,73 procent medan tioårsräntan noterade 3,73 procent, 3 respektive 2 punkter ner jämfört med vid samma tid på torsdagen.

Terminsmarknaden prisade på fredagseftermiddagen in en sannolikhet på 39 procent för att Fed kommer att sänka styrräntan med 50 punkter den 18 september, ner från 40 procent på torsdagskvällen.

Tidigare på fredagen visade data från Tyskland att industriproduktionen sjönk med 2,4 procent i juli jämfört med i juni, vilket var väl under väntade -0,3 procent.

Commerzbank noterade att den minskade produktionen i Tyskland troligen kan förklaras delvis av hur sommarsemestrarna inföll, men det betyder ändå en svag start på tredje kvartalet.

"Och när de senaste sentimentsindikatorerna antyder att det inte kommer någon snabb vändning till det bättre ökar risken för att den tyska ekonomin kommer att fortsätta att krympa något under det tredje kvartalet", skrev Commerzbank.

Industriproduktionen sjönk även i Frankrike i juli, men med mer måttliga 0,5 procent (väntat -0,2).

I Sverige rapporterade Riksgälden att statens betalningar resulterade i ett överskott på 34,9 miljarder kronor i augusti. Det var under gäldens egen prognos om +39,3 miljarder, främst beroende på högre utbetalningar än väntat från ett antal myndigheter.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 1-2 punkter på fredagen, tioårsräntan ner 1 punkt, till 2,01 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta var oförändrad på 2,21 procent.

Euron backade 1 öre mot kronan, till 11:39, medan dollarn tappade lika mycket, till 10:27.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.