RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR UPP PÅ UPPSKJUTET HANDELSKRIG
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna noterades högre på tisdagen efter besked om uppskjuten handelskonflikt, euron handlades samtidig högre mot dollarn jämfört med på måndagseftermiddagen.
På måndagskvällen blev det klart att det blir 30 dagars vapenvila på båda fronter i det som Wall Street Journal (WSJ) har kallat historiens dummaste handelskrig.
WSJ konstaterar nu att de eftergifter som Kanada och Mexiko har gett inte är något bevis för att importtullar är det "geniala maktspel" som Trumpmedia skryter om.
"Den 25-procentiga gränsskatten kan komma tillbaka om en månad om herr Trump är på fel humör, eller om han inte gillar någonting de utländska ledarna har sagt eller gjort", skrev WSJ, och tillade att det är oklart vad Trump egentligen vill uppnå.
USA:s nya 10-procentiga tullar på importvaror från Kina började däremot att gälla på tisdagen, vilket fick Kina att svara med att annonsera 10-15-procentiga tullar på vissa importvaror från USA från och med den 10 februari.
I Sverige riktades intresset mot Riksbankens protokoll från policymötet den 28 januari, som sammantaget antydde att ledamöterna är relativt nöjda med nuvarande räntenivå i avvaktan på klarare besked om vilka effekter tidigare räntesänkningar kommer att få för den väntade återhämtningen i svensk ekonomi.
Riksbankschef Erik Thedéen bedömer att räntan nu har sänkts tillräckligt, kollegan Anna Breman är dock angelägen om att inom kort få databevis om effekterna av räntesänkningarna. Per Jansson signalerade viss oro för inflationsindikatorer som sammantaget kan antyda ett högre inflationstryck.
Swedbank bedömer att protokollet sammantaget bekräftar att Riksbanken är i ett "vänta-och-se-läge", där inkommande data kommer att avgöra om, och i så fall när, det kan komma en ny räntesänkning.
"Vi tror fortfarande att Riksbanken är för optimistiska om den ekonomiska aktiviteten och arbetsmarknadsutvecklingen på kort sikt och de kommer att behöva sänka räntan under räntebanan", skrev Swedbank, som håller fast vid prognosen om att räntan sänks med 25 punkter även i mars.
Ny vägledning för Riksbanken väntar närmast från torsdagens snabb-KPIF för januari, men kanske än mer från aktivitetsdata, inklusive hushållskonsumtion, för december nästa måndag.
Svenska räntor steg 6-7 punkter på tisdagen, tioårsräntan upp 6 punkter, till 2,25 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta steg 4 punkter, till 2,41 procent.
Euron försvagades drygt 8 öre mot kronan, till 11:39 (första noteringen under 11:40 sedan den 22 oktober), medan dollarn backade nära 20 öre, till 10:99.
USA-räntorna vände upp efter svensk stängning på måndagen efter beskeden om att det uppskjutna handelskriget. Tre Fed-ledamöter, Bostic, Collins och Goolsbee, signalerade alla på måndagen en avvaktande hållning.
Austan Goolsbee sade att Fed måste gå försiktigt fram med tanke på den ökade osäkerhet som Trumpadministrationen skapar. Det kan bli svårt att skilja tecken på överhettning från temporära resultat av ett tilltagande handelskrig.
"Nu måste vi vara lite mer försiktiga och klokare med hur snabbt räntorna kan sänkas, eftersom det finns en risk för att inflationen är på väg att börja stiga igen", sade han.
På tisdagseftermiddagen sjönk USA-räntorna åter något efter en svag jobbmarknadsindikator. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 4,23 procent medan tioårsräntan noterade 4,56 procent, oförändrat respektive +8 punkter jämfört med vid samma tid på måndagen.
USA-data på måndagen inkluderade JOLTS-data som visade att antalet lediga jobb sjönk oväntat mycket i december, till 7,6 miljoner från oväntat höga 8,156 miljoner i november (väntat 8,0).
Antalet nyanställningar ökade däremot något i december, och något fler personer än i november lämnade sina jobb på egen begäran, vilket brukar tolkas som ett ökat förtroende om arbetsmarknaden.
På fredag inväntas den officiella sysselsättningsstatistiken för januari, och prognoserna pekar nu mot att jobbtillväxten ska ha bromsat in till +170.000 personer, från oväntat höga 256.000 i december.