RÄNTOR/VALUTOR: STABILA RÄNTOR, DÄMPAT FÖRTROENDE I TYSKLAND
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk på tisdagen, med tyska räntor 2-3 punkter ned, medan euron fortsatte att tappa till 1:0620 mot dollarn. Europabörserna stod överlag på minus.
ZEW-index över tyska investerares förväntningar på ekonomin sjönk i november, med det framåtblickande indexet ned till 7,4 från 13,1, och nulägesindex ned till -91,4 från -86,9, båda under förväntningarna.
Oxford Economics noterade att motvindarna för euroområdet har ökat på senare tid, och tillväxten förblir anemisk samtidigt som USA-valet adderar geopolitisk osäkerhet.
"Men möjliga USA-tullar på produkter från euroområdet är fortsatt uppe för diskussion och kommer troligen inte påverka industrin på kort sikt. Vi tror att de senaste händelserna och tröga tillväxtutsikter stärker argumenten för ECB att sänka räntan nästa år, vilket ger medvind för industrin", skrev de.
ZEW noterade att förväntningarna påverkats av Trumps seger och koalitionsuppbrottet.
Läget för USA ökade markant, med förväntningsindex upp till 13,3 från -8,2, medan motsvarande index för Kina sjönk till 21,9 från 36,2. Inflationsförväntningarna steg överlag.
Sena svar i enkäten pekade samtidigt mot lite ökad tysk optimism efter beskedet om nyval. Detta val väntas enligt en överenskommelse mellan regeringen och oppositionen hållas den 23 februari, efter en förtroendeomröstning i december.
IG Metall och arbetsgivarna inom metallindustrin har kommit överens om ett löneavtal på 5,1 procent på två år, en nedväxling från föregående avtal. Det väntas bli ett riktmärke för stora delar av tysk industri.
"Detta avtal innebär en klar vändning bort från löneökningar som kompenserar för förlorad köpkraft och mot jobbsäkerhet. Huruvida denna återhållsamhet i lönerna kan säkra jobb på lång sikt återstår att se", sade Carsten Brzeski på ING till Reuters.
Löneökningstakten kommer ha bäring på ECB:s beslut framöver, men just nu står Trump i fokus.
Flera ECB-ledamöter noterade att den förväntade Trump-policyn, med bland annat höjda tullar, kan ge uppåttryck på inflationen framöver, även om effekten kan dröja. I närtid ser de öppning för fortsatt räntesänkning i december.
Trump-utnämningarna rasslar på och republikanerna har nu även säkrat representanthuset, om än att marginalen kan bli liten. Det bäddar för större policyförändringar från 2025.
Swedbank skrev i sin nya konjunkturprognos att de räknar med att samtliga av Trumps föreslagna skattesänkningar träder i kraft i början av 2026. De ofinansierade skattesänkningarna, handelstullarna och invandringspolitiken kommer sedan att öka inflationstrycket.
"Det innebär i sin tur högre räntor eftersom Fed väntas göra färre räntesänkningar, men också på grund av en eventuell riskpremie relaterad till den snabbt stigande statsskulden", skrev Swedbank, som drar upp BNP-prognosen för USA till 2,5 procent nästa år, från tidigare 1,4 procent.
För svensk del ser Swedbank en BNP-tillväxt på 0,6 procent i år men 2,0 procent nästa år, när hushållens konsumtion tar fart. Riksbanken väntas sänka räntan till 1,75 procent i mitten av nästa år.
Svenska räntor sjönk 1-2 punkter på tisdagen, och kronan tappade 4 öre till 10:91 mot dollarn. Mot euron tappade kronan 1 öre till 11:58.
På onsdagen publiceras protokollet från Riksbankens förra möte då de sänkte 50 punkter. Marknaden har prisat in lite mer än en 25-punkterssänkning i december.
USA-räntorna steg när handeln kom i gång efter Veterans Day, med den tioåriga statsobligationen 6 punkter upp till 4,37 procent. Fokus riktas närmast mot oktober-KPI som publiceras på onsdagen, där kärninflationen väntas ligga kvar på 3,3 procent.
Brittiska räntor steg svagt under tisdagen, medan pundet tappade ned under 1:28-nivån mot dollarn.
Den brittiska arbetslösheten steg till 4,3 procent under tremånadersperioden till och med september, samtidigt som lönerna i privat sektor steg 4,8 procent i årstakt, oförändrat från föregående månad.
Bank of England sänkte i förra veckan räntan med 25 punkter till 4,75 procent, men gav ingen tydligare guidning framåt och såg svårigheter att tolka utvecklingen på arbetsmarknaden.