Marknadskommentar
7 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR FORTSATT UPP, TIOÅRING ÖVER 4%

Uppdaterad:
7 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ränteuppgången som initierades av den starka jobbrapporten i USA förra veckan fortsatte under måndagen. Dollarn konsoliderade sig på högre nivåer, börserna var svagt upp och oljan fortsatte stiga.

Tyska räntor var vid svensk stängning 4-6 punkter upp, medan USA-räntorna stigit 6-7 punkter. Jämfört med strax före jobbrapporten var den tvååriga statsobligationen upp 25 punkter till 3,99 procent, och tioåringen kröp över 4 procent.

Jobbrapporten har dämpat förväntningarna om Fed-sänkningar, och sannolikheten för 50 punkter i november ses nu som noll, efter att ha legat klar över 50 procent för en vecka sedan.

"Min personliga åsikt har alltid varit att den mängd räntesänkningar som prisats in sedan mitten till slutet av sommaren bara skulle vara sannolikt om vi fick en recession. Om vi inte får det så är räntemarknaden alltför pessimistisk", skrev Jim Reid på Deutsche Bank.

Frågan är vad den motståndskraftiga USA-ekonomin ger för följdverkningar för andra centralbanker, för ECB har förväntningarna snabbt stigit om en ny sänkning i oktober.

ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau sade i helgen att de troligen kan sänka då och kollegan Martins Kazaks var i en intervju med Economstream inne på samma linje.

"Oron om den ekonomiska tillväxten har blivit mer uppenbar och riskerna har blivit allt mer balanserade… Allt detta tillåter en ny räntesänkning i oktober", sade han.

Data på måndagen visade att orderingången till den tyska tillverkningsindustrin sjönk 5,8 procent i augusti. Exklusive "stororder" (exempelvis flyg) var nedgången 3,4 procent.

Den tyska regeringen bekräftade att de nu ser BNP minska med 0,2 procent i år.

"Vi kan inte vara tillfreds med den ekonomiska utvecklingen i Tyskland", sade finansminister Christian Lindner innan eurogruppsmötet på måndagen enligt Reuters.

Han tillade att den ekonomiska modellen inte är sönder men att de tappat i konkurrenskraft under ett decennium, och genomför därför en rad tillväxtfrämjande åtgärder.

En IFO-enkät visade att sentimentet i detaljhandeln dämpats i september, med index ned till -25,6 från -23,1. Utsikter om framtiden försämrades också.

"Konsumenterna är oroade över den ekonomiska policymiljön, vilket innebär att ingen dynamisk uppgång i privatkonsumtionen kan väntas under resten av 2024", skrev Patrick Höppner på IFO i en kommentar.

Detaljhandeln i euroområdet ökade med 0,2 procent i augusti från juli, i linje med förväntningarna. Tyskland har dock inte rapporterat detaljhandel sedan mars på grund av dataproblem, men möjligen kan det återupptas denna vecka.

Dollarindex har stigit drygt 0,5 procent till 102,45 från jobbrapporten. Mot yenen var dollarn ett tag över 149-nivån, och företrädare för den nya regeringen var ute och talade om att kraftiga rörelser i yenen inte är önskvärda. Vid svensk stängning låg dollar/yen runt 148.

Pundet tappade till 1:3080 mot dollarn. Nick Andrews på HSBC såg en vändpunkt i förra veckan efter att BOE-chefen Andrew Bailey öppnat för en mer "aggressiv" och "aktivistisk" hållning i penningpolitiken.

"När det finns en överdriven positionering så stiger alltid risken att vi får se en kraftig omprissättning då marknadens förväntningar om räntesänkningar ändras. Jag tror att det kommer byggas ett nedåtmomentum för pundet", sade han till Bloomberg News.

Svenska räntor steg 6-12 punkter på måndagen, medan kronan återhämtade sig något till 10:35 mot dollarn.

Sannolikheten för att Riksbanken sänker med 50 punkter i november låg i förra veckan på lite över 50 procent.

På tisdagen kommer nya "snabb-KPI", som väntas visa en nedgång i KPIF-inflationen till 1,1 procent från 1,2 procent, medan kärninflationen (KPIFXE) väntas sjunka till 1,9 från 2,2 procent.

På måndagen visade Kantar Prosperas enkät bland penningmarknadens aktörer stabila förväntningar på ett och två års sikt, men en liten uppgång till 2,1 från 2,0 procent på fem års sikt, det vill säga fortsatt nära inflationsmålet.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.