Marknadskommentar
3 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR UPP EFTER STARK TJÄNSTESIGNAL

Uppdaterad:
3 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna steg på torsdagen, delvis beroende på starka USA-data på eftermiddagen. Euron handlades samtidigt något lägre mot dollarn jämfört med på onsdagseftermiddagen.

Pundet försvagades markant, drygt 1 procent mot euron och dollarn, på torsdagen efter mjuka kommentarer från Bank of Englands (BOE) chef Andrew Bailey. I en intervju med the Guardian sade Bailey att BOE kan bli "lite mer aktivistisk" i sin strategi för att sänka räntorna.

BOE-chefen sade också att han är mer uppmuntrad av att inflationstrycket visat sig mindre ihållande än de tidigare befarat, även om händelserna i Mellanöstern utgör en risk.

Brittiska räntor sjönk mot strömmen, enligt Bloomberg News prisar marknaden nu till fullo in en räntesänkning med 25 punkter från BOE vid nästa möte i november, och 70 procent sannolikhet för ytterligare en 25-punkterssänkning i december.

Schweizerfrancen försvagades också mot andra valutor på morgonen efter besked om att KPI-inflationen i Schweiz sjönk till 0,8 procent i september från 1,1 procent i augusti.

Schweiz Nationalbank (SNB) har sänkt styrräntan vid tre möten i rad i år, senast den 26 september då räntan sänktes med 25 punkter, till 1,00 procent, med motiveringen att inflationstrycket återigen hade "sjunkit markant". Nästa policymöte hålls den 12 december.

Frederik Ducrozet, chef för makroanalys på Pictet Wealth Management, noterade i ett inlägg på X att inflationen sjönk under SNB:s nya prognosbana redan efter en vecka. Han konstaterade att den sjunkande inflationen främst beror på en starkare valuta, vilket talar för att SNB kommer att behöva fortsätta sänka ränta såvida inte schweizerfrancen byter kurs.

Schweizerfrancen återhämtade dock mycket av försvagningen när investerare fortsatte att söka sig till säkra valutor i ett läge med förhöjda geopolitiska risker.

Definitiva tjänste-PMI för euroområdet sjönk till 51,4 i september, från 52,9 i augusti, vilket var bättre än preliminärt rapporterade 50,5. I Spanien steg index oväntat till 57,0, från 54,6, och i Frankrike sjönk indexet "bara" till 49,6 i stället för preliminärt rapporterade 48,3.

Oxford Economics noterade att trots upprevideringen så indikerar PMI ett svagt tillväxtmomentum i euroområdet i slutet av tredje kvartalet.

"Ihärdigt nedpressade undersökningsresultat utgör en nedåtrisk mot vår prognos om en blygsam tillväxt under andra halvåret", skrev Oxford Economics i ett kundbrev.

I Sverige sjönk Silf/Swedbanks tjänste-PMI till 49,1 i september från 52,4 i augusti. Enligt Jörgen Kennemar, Swedbanks ansvarige för analysen av PMI, var det "en överraskande stor och bred nedgång", även om han inte vill övertolka enskilda månadsutfall.

"En trög omvärldskonjunktur och det osäkra geopolitiska läget kan ha haft en dämpande effekt på tjänsteföretagen", sade han.

Svenska räntor steg 2-3 punkter, tioårsräntan upp 2 punkter, till 2,02 procent, motsvarade tyska ränta upp 3 punkter, till 2,15 procent.

Euron stärktes knappt 2 öre mot kronan, till 11:36, medan dollarn stärktes 3,5 öre, till 10:30

USA-räntorna steg något på torsdagen, drivet av oväntat starka signaler från tjänstesektorn. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 3,68 procent medan tioårsräntan noterade 3,82 procent, 3 respektive 1 punkt upp jämfört med vid samma tid på onsdagen.

USA-data på torsdagen inkluderade veckostatistik som visade att antalet nyanmälda arbetslösa steg något, till 225.000 personer förra veckan, men fyraveckorssnittet sjönk ändå marginellt, till 224.250 personer.

ISM:s tjänste-PMI steg oväntat till 54,9 i september, från 51,5 i augusti (väntat 51,7). Underindex för orderingång, affärsaktivitet och priser steg markant i september, däremot sjönk sysselsättningsindex till 48,1, från 50,2.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.