Laddar annons
Marknadskommentar
22 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR UPP, YENEN FORTSÄTTER TAPPA

Uppdaterad:
22 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntor fortsätter handlas upp efter svensk stängning i måndags och dollarindex ligger under 104-nivån. Asiatiska börserna visar blandat i väntan på kommande Fed besked.

Flera Fed-ledamöter är överens om att räntan kommer att sänkas ytterligare men skiljer sig åt när det kommer till takten det bör göras i.

Federal Reserve-chefen i San Francisco, Mary Daly, förväntar sig att den amerikanska centralbanken fortsätter att sänka räntorna för att förhindra ytterligare försvagning på arbetsmarknaden.

Vid septembers FOMC-möte fattade Fed beslutet att sänka räntorna för första gången sedan pandemins början. Då sänktes styrräntan med 50 punkter till intervallet 4,75-5,0 procent då läget på arbetsmarknaden försämrades i samband med att den amerikanska ekonomin närmade sig 2-procentsmålet för inflationen.

Sedan dess har ny data visat att anställningarna under de senaste månaderna varit starkare än vad som ursprungligen rapporterades, och marknaden förväntar sig nu en mindre sänkning med en 25 punkter vid Feds policymöte den 6-7 november.

Fed-chefen i San Francisco som tog stark ställning för att sänka räntan med 50 punkter vid föregående möte gav inga indikationen om takten i räntesänkningarna framöver.

"Vi kommer att fortsätta att justera penningpolitiken för att se till att den passar den ekonomi vi har och den som utvecklas", sade hon.

Flera Fed-ledamöter signalerade under månaden att de föredrar långsammare räntesänkningar än det som antyddes av sänkningen vid föregående möte.

Fed-chefen i Dallas, Lorie Logan, sade att centralbanken framöver bör gå fram försiktigt på grund av stora osäkerheter i ekonomin och för att hon anser att "en strategi för att gradvis sänka styrräntan mot en mer normal eller neutral nivå kan hjälpa till att hantera riskerna och nå våra mål".

Neel Kashkari, Fed-chefen i Minneapolis, sade att han "förutspår några mer blygsamma sänkningar under de kommande kvartalen för att komma ned till en neutral nivå, medan Kansas City Fed-chefen, Jeff Schmid, sade att han skulle vilja "undvika överdimensionerade rörelser, särskilt med tanke på osäkerheten om den eventuella riktningen för penningpolitik".

På tisdagsmorgonen är den amerikanska tvåårsräntan 4 punkter upp till 4,04 procent medan tioårsräntan är 7 punkter högre på 4,22 procent, jämfört med svensk stängning i tisdag.

De asiatiska börserna är blandade på tisdagen, då handlares förväntningarna på att Federal Reserves sänker styrräntan ytterligare under resten av året svalnat.

Även de japanska räntorna har stigit något, med tvååringen upp till 0,45 procent och tioåringen på 0,98 procent. Yenen fortsätter försvagas mot dollarn. Under morgonen handlas yenen runt 150:86 mot den amerikanska valutan, jämfört med vid svensk stängning i måndags. Euron handlas något svagare mot dollarn och handlas runt 1:082.

På tisdagens tunna europeiska makroagenda hittar vi bland annat ett ungerskt räntebesked.

Senare under dagen publicerar IMF sin globala konjunkturprognos. I juli lämnades den globala BNP-prognosen för i år oförändrad på 3,2 procent, medan prognosen för 2025 drogs upp 0,1 procentenhet till 3,3 procent.

IMF-chefen Kristalina Georgieva noterade inför IMF:s årsmöte att den globala inflationsvågen slagit till reträtt utan recession och stora jobbförluster. Fortsatt hög prisnivå, geopolitisk osäkerhet och hög skuldsättning är dock faktorer som dämpar stämningen.


              tisdag kl 06.40 (måndag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:5527 (10:5294) EUR/USD 1:0819 (1:0846)
EUR/SEK 11:4782 (11:4188) USD/JPY 150:86 (150:17)
Jp obl 2 0,45 (0,44) Jp obl 10 0,98 (0,96)
Ty obl 2 2,19 (2,20) Ty obl 10 2,29 (2,28)
US obl 2 4,04 (4,00) US obl 10 4,22 (4,15)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.