Laddar annons
Nyhet
22 Oct, 2024

FABEGE: VÅGAR INTE LOVA POSITIV NETTOUTHYRNING I ÅR - VD

Uppdaterad:
22 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsbolaget Fabege hade en negativ nettouthyrning under det tredje kvartalet och bolagets vd Stefan Dahlbo vågar inte lova att bolaget i år kommer upp till en total positiv nettouthyrning.

Det skriver han i rapporten för det tredje kvartalet.

"Vi är med våra fastigheter, av hög kvalitet och i bra lägen, väl positionerade att erbjuda bra produkter för företag och myndigheter i Stockholm. Jag är övertygad att detta kommer synas i uthyrning fram över. Jag vågar dock inte lova att vi i år kommer upp till en total positiv nettouthyrning", skriver Stefan Dahlbo.

Nettouthyrningen uppgick till -85 miljoner kronor (-3) under årets första nio månader.

Under det tredje kvartalet var nettouthyrningen -11 miljoner kronor, inräknat effekterna att bolaget tomställer Wenner-Gren center för bland annat fasadbyte. Totalt påverkar det kvartalets nettouthyrning negativt med cirka 7 miljoner kronor och de tre första kvartalen med cirka 18 miljoner kronor.

"Vi har, som jag tidigare sagt, många spännande och konstruktiva diskussioner med potentiella hyresgäster, men har tyvärr fått alltför få i mål. Samtidigt har en del hyresgäster valt att minska sina lokaler", skriver Stefan Dahlbo.

Fabege ser en svag utveckling av kontorssysselsättningen, vilket är en viktig drivande faktor bakom efterfrågan på kontorslokaler.

"Under 2023 minskade kontorssysselsättningen med cirka en halv procent. Den kommer antagligen var svagt negativ under resten av 2024 och början av 2025 innan vi ser en vändning", skriver Stefan Dahlbo.

Samtidigt som fallande räntor är positivt för fastighetsmarknaden leder oro i omvärlden och en sämre konjunktur till ökad osäkerhet på hyresmarknaden.

"Vi upplever att 2024 hittills har präglats av denna oro och att det är för tidigt att ropa faran över. Framför allt leder osäkerheten och oron till försiktighet och längre ledtider för beslut", skriver Fabege-vd:n.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.