RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR VÄNDE NED EFTER STATISTIK
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna steg svagt på torsdagen, med tyska långräntor 2 punkter högre, medan euron åter tappade till under 1:03 mot dollarn.
Kronan försvagades 1 öre mot euron till 11:48 och med 5 öre till 11:16 mot dollarn.
Origo Group meddelade att inflationsförväntningarna på ett och fem års sikt stigit svagt.
Deras månatliga undersökning (de har tagit över Riksbankens uppdrag från Kantar Prospera) av förväntningarna bland aktörer på penningmarknaden visade att den svenska KPIF-inflationen väntas vara 1,8 procent om ett år, 1,9 procent om två år och 2,1 procent om fem år. I decemberenkäten var motsvarande förväntningar 1,7, 1,9 respektive 2,0 procent.
Det tyska definitiva inflationsutfallet för december kom in i linje med det preliminära.
Samtidigt steg dock IFO-institutets index över prisförväntningarna i december till den högsta nivån sedan i april 2023, och alla ekonomiska sektorer bidrog till uppgången.
"Under de kommande månaderna förväntas inflationstakten plana ut till runt 2,5 procent, alltså över Europeiska centralbankens mål", sade Timo Wollmershäuser, prognoschef på IFO.
Protokollet från ECB:s senaste räntemöte den 12 december visade att ECB-ledamöterna i december var mer övertygade om att målet skulle uppnås under första halvan av 2025, men i en miljö av ökad osäkerhet är det viktigt att fortsatt besluta från möte till möte och inte lägga fram någon förutbestämd bana.
Vid mötet sänkte ECB depositräntan med 25 punkter till 3,00 procent, vilket låg i linje med en kontrollerad takt för lättnader och gav en indikation på riktningen för räntebanan.
Pundet tappade efter statistik som visade att den brittiska ekonomin preliminärt växte 0,1 procent i november jämfört med föregående månad och steg med 1,0 procent jämfört med samma månad föregående år.
Det var visserligen bättre än utfallen för oktober och september, då tillväxten krympte med 0,1 procent, men nådde inte upp till förväntningarna på +0,2 procent respektive +1,3 procent, enligt Trading Economics konsensusprognos.
Det preliminära utfallet för fjärde kvartalet publiceras den 13 februari. Det tredje kvartalet visade nolltillväxt.
Industriproduktionen för samma månad kom också in svagare än väntat, och sjönk oväntat med 0,4 procent från månaden före i stället för att öka med 0,1 procent som bedömare räknat med. Även inom tillverkningsindustrin sjönk produktionen oväntat.
Den brittiska finansministern Rachel Reeves sade på torsdagen att hon vill sätta press på tillsynsmyndigheter om vad hennes regering kan göra mer för att öka tillväxten, enligt Reuters.
USA-räntorna sjönk tillbaka aning efter blandad efter statistik på eftermiddagen som höll liv i förhoppningarna om att Federal Reserve kan sänka styrräntorna i år. Den tvååriga räntan var vid svensk stängning 1 punkt ned till 4,27 procent och tioåringen 1 punkt upp till 4,66 procent.
Detaljhandelns försäljning ökade med 0,4 procent, både med och utan bensin, vilket var något lägre än väntat för huvudsiffran.
Capital Economics chefekonom för USA, Paul Ashworth, noterade i ett kundbrev att även om huvudsiffran var lite svagare än väntat så var rapporten stark. Enligt banken berodde nedåtöverraskningen främst på en oväntad nedgång i försäljningen av byggmaterial och av mattjänster, dessa komponenter exkluderas i kontrollgruppen.
De höjer sin prognos för BNP-tillväxten fjärde kvartalet till 2,9 procent, upp från 2,7 procent före statistiken.
Antalet nyanmälda arbetslösa ökade lite mer än väntat förra veckan, medan Philadelphia Fed Index däremot steg klart mer än väntat, till 46,3 från uppreviderade -10,9 i december till 44,3 i januari. Väntat var en mindre uppgång till -5.
Indexnivån i januari var den högsta sedan april 2021, och uppgången jämfört med i december var den största sedan juni 2020.
På valutamarknaden försvagades dollarn till 155:7 mot yenen, från 156:4 samma tid dagen före.