RB: ÖVERVÄGDE SÄNKA RÄNTAN MED 50 PUNKTER - BREMAN
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vice riksbankschef Anna Breman övervägde vid mötet i december att sänka räntan med 50 punkter.
Det framgår av protokollet från mötet den 18 december. Vid mötet sänkte Riksbanken styrräntan med 25 punkter till 2,50 procent.
"Jag har övervägt en sänkning om 0,50 procentenheter vid dagens möte för att ge ytterligare stöd till konjunkturen. Men jag stödjer en sänkning om 0,25 procentenheter då de positiva effekterna av årets snabba räntesänkningar väntas få ett större gensomlag på konjunkturen under nästa år", sade hon.
Hon noterade även att inflationen exklusive energi stigit något mer än väntat.
Under 2025 indikerar räntebanan ytterligare en sänkning om 25 punkter i början av året. Räntebanan reflekterar den styrränta som är konsistent med en inflation varaktigt nära målet med den information som vi har idag. Men det är inget löfte att styrräntan långsiktigt ska vara 2,25 procent.
"Det finns många kända risker som gör att styrräntan kan behöva vara betydligt högre eller lägre än vad räntebanan visar", sade hon.
Hon utesluter inte heller att de kan göra större sänkningar än 0,25 procentenheter om utsikterna för inflationen och konjunkturen försämras påtagligt.
Osäkerheten är särskilt stor kring utvecklingen i omvärlden, bland annat när det gäller den geopolitiska oron, oklarheterna kring handelspolitiken och de uppblossade regeringskriserna i Europa.
Allt detta kan snabbt förändra inflationsutsikterna i Sverige. Det innebär både risker för högre och lägre inflation, men sammantaget ser hon något större risk på uppsidan, framför allt från handelshinder, energipriser, livsmedelspriser och en svag krona.
Samtidigt är riskerna för konjunkturen snarare på nedsidan, vilket kan motverka uppåtrisker för inflationen.
"Min bedömning är att en sänkning om 0,25 procentenheter vid dagens möte och ytterligare en sänkning om 0,25 procentenheter under början av 2025 är en väl avvägd penningpolitik för att ge stöd till konjunkturen och samtidigt hålla inflationen i linje med målet. Trots en orolig omvärld är utsikterna för svensk inflation och konjunktur under 2025 goda", sade hon.
Hon framhöll också att "utvärdera" i penningpolitiken inte tolkas som att penningpolitiken blir bakåtblickande, och eller bör inte heller uppfattas som "avvakta".
"Tvärtom betyder det att vi anpassar penningpolitiken till kunskap vi gradvis får om genomslaget av genomförda räntesänkningar men också till 'förskjutningar i riskbilden'", sade hon.