Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Nyhet
12 Dec, 2024

REGERINGEN: VILL HA LÅNGSIKTIGT ÖKAD SATSNING PÅ INNOVATION

Uppdaterad:
12 Dec, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Regeringen föreslår i sin innovations- och forskningsproposition att anslagen successivt höjs till totalt 6,5 miljarder kronor till 2028.

Det framkom vid en pressträff på torsdagen där utbildningsminister Johan Pehrson, energi- och näringsminister Ebba Busch och EU-minister Jessica Rosencrantz presenterade regeringens forsknings- och innovationsproposition.

Johan Pehrson sade att regeringens ambition är att Sverige inte längre ska vara "landet lagom" utan konkurrera med de bästa i världen när det gäller innovation och forskning, där kommande generationer ska få det bättre än den förra och där Sverige också kan få Nobelpriser, inte bara dela ut dem.

Regeringen ska bland annat satsa på "excellens", med 1,4 miljarder kronor via Vetenskapsrådet för att bygga ut och etablera "excellenscenter" som förhoppningsvis kan leda till kommande forskningsgenombrott.

För att attrahera och behålla de främsta forskarna, bland annat för forskning om kvantdatorer, lägger regeringen drygt 400 miljoner kronor 2028 till forskningsinfrastruktur.

Pehrson sade vidare att det finns stora samhällsbehov som behöver lösas, exempelvis ska 600 miljoner kronor läggas på life-science och hälsa.

Regeringen vill också etablera Sverige som en ledande nation för rymdforskning, men även för polarforskning.

Ebba Busch sade att Sverige är "en nation av innovation" och att forskning och innovation har blivit "en reell makt- och förhandlingsvaluta".

Sverige och EU måste satsa för att stänga innovationsgapet och göra mer för att få utdelning av forskningen.

"Det spelar ingen roll hur mycket som satsas på forskning om vi inte lyckas omsätta det i konkreta resultat. Här har både Sverige och EU en hemläxa att göra", sade Ebba Busch.

Bland annat ska drygt 500 miljoner kronor per år från 2028 gå via Vinnova för strategiska teknikområden.

Energi- och näringsministern noterade också att EU är närmast totalt beroende av Kina för sällsynta jordartsmetaller, samtidigt sitter Sverige på "en jätteslösning på detta, om vi vågar släppa lös det", vi kan vara med och bryta Kinas dominans i den gröna omställningen.

På batteriområdet satsas en dryg miljard kronor i propositionen.

EU-minister Jessica Rosenkrantz noterade att vi har ett "väldigt stort produktivitetsgap" mellan EU och inte minst USA.

"Det här måste vi bryta. Vi måste innovera och inte bara reglera", sade hon och framhöll att regeringen nu tar ett helhetsgrepp för att ytterligare stärka Sveriges konkurrenskraft, inte minst inom AI.

Sverige ska exempelvis stå värd för en av sju så kallade "AI factories", sade hon.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.