SANDVIK: SMR KOM I KAPP KRING UTRUSTNINGSORDER I 4 KV - VD
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sandviks gruvutrustningsinriktade affärsområde SMR kom i fjärde kvartalet i kapp med de order som hade fördröjts i tredje kvartalet och hade ett bra momentum under årets sista kvartal.
Det sade Sandviks vd Stefan Widing till reportrar efter bolagets delårsrapport för det fjärde kvartalet som har fått aktien att stiga med närmare 4 procent på Stockholmsbörsen.
"I tredje kvartalet såg vi inte att order försvann utan de blev fördröjda. Det rådde viss försiktighet kring ny utrustning, men man kan säga att den oron försvann i det fjärde kvartalet. Vi kom i kapp med de fördröjda ordrarna från tredje kvartalet och hade ett bra momentum under kvartalet", sade Sandvik-chefen.
"Vi känner oss kanske generellt något mer positiva. Huruvida detta handlar om att okända faktorer har försvunnit såsom vad som skulle hända i USA-valet och liknande är spekulation, men vi har åtminstone upplevt ett något mer positivt momentum nu", sade Stefan Widing.
SMR:s organiska orderingång för eftermarknaden ökade med 10 procent i kvartalet medan orderingången för utrustning snarare sjönk 1 procent. Sandvik-chefen beskriver över lag efterfrågan inom SMR som positiv.
"Vi såg stark efterfrågan på eftermarknadsaffären. Utrustningen används mycket och den utestående utrustningsflottan har åldrats. Ovanpå det driver större flottor och mer avancerad utrustning efterfrågan inom eftermarknaden", uppgav han.
"I fjol hade vi över 1 miljard kronor i stora utrustningsorder. Detta kvartal hade vi inga stororder, men hade ändå nästan oförändrad orderingång för utrustning. Exklusive stora order var orderingången upp 26 procent. Det visar på ett bra underliggande momentum i affären. Det var positivt", sade Stefan Widing.
Även inom affärsområdet Sandvik Rock Processing (SRP) såg bolaget en positiv utveckling, framhöll han.
I delårsrapporten skrev Sandvik att SRP gjorde solida framsteg under kvartalet med en gynnsam utveckling inom både gruvsegmentet och infrastruktur.
"Vi såg ett förbättrat affärsklimat i USA mot andra halvan av kvartalet. Däremot förblev efterfrågan i Europa dämpad, även om återförsäljarnas lagernivåer har minskat", skrev bolaget där.
Byggsektorn brukar generellt anses räntekänslig.
Räntorna har kring årsskiftet inte fortsatt ned som tidigare. Hur ser ni på framtiden?
"De förbättringar vi har sett har varit relaterade till USA. Den underliggande efterfrågan har varit högre än utrustningsförsäljningen i branschen på grund av höga lagernivåer. Sandvik skulle därför kunna uppleva förbättrad efterfrågan framöver även om den underliggande efterfrågan inte förbättras ytterligare härifrån eftersom lagernivåerna har kommit ned. Även i Europa har lagernivåerna sjunkit, men det har skett mer nyligen och det har inte medfört mer beställningar för oss hittills", svarar Sandvik-chefen.
Sandviks konjunkturkänsliga affärsområde Manufacturing and Machining Solutions (SMM) hade under de två första veckorna i januari en stabil utveckling för den dagliga orderingången, jämfört med i fjärde kvartalet. Stefan Widing beskriver dock nivån som "låg".
Inköpschefsindex rörde sig inte så mycket under kvartalet, även om viss positiv rörelse i index har synts mot slutet i USA, noterade Stefan Widing.
"Vi får se om det fortsätter. Det kan vara ett första tecken på att saker och ting förbättras, men det finns mycket osäkerhet", resonerade han.