Nyhet
16 Sep, 2024

SHEIN: BÖR GRANSKAS NOGA ENL UK-ORDFÖRANDE NÄRINGSUTSKOTT - FT

Uppdaterad:
18 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Brittiska regeringen måste förhindra den kinesiska e-handelsplattformen Shein från att säja produkter tillverkade med tvångsarbete i regionen Xinjiang, menar Liam Byrne, ordföranden i det brittiska näringsutskottet, i en intervju med Financial Times.

Ordföranden förordar en lag lik den brittiska Uyghur Forced Labor Prevention Act, som införts i USA för att skydda den muslimska ursprungsbefolkningen i Xinjiang, som drabbats hårt av en statlig omskolningskampanj.

"Visibilitet genom hela leverantörskedjan är av yttersta vikt för oss och vi är fast beslutna om att respektera mänskliga rättigheter," sade Liam Byrne.

Shein går mot börsnotering i London och har värderats till 66 miljarder dollar i den senaste kapitalanskaffningsrundan. Bolagets snabbmodekoncept har blivit en disruptiv faktor i västvärlden, med extremt lågt prissatta varor som fraktas med flyg direkt från kinesiska fabriker till Europa och Nordamerika.

Efter att en initial avsikt att börsnotera i New York har Shein i stället riktat in sig på London efter att amerikanska myndigheter satt stopp.

Shein väntar dock fortfarande på att få grönt ljus från kinesiska myndigheter för en notering utomlands. Peking har i godkännandeprocessen uttryckt missnöje med att Shein uppfattas försöka dölja sitt kinesiska arv, enligt Financial Times källor.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.