Nyhet
3 Oct, 2024

SKF: STREJKER KAN PÅVERKA I USA 3 KV OCH BÖRJAN 4 KV - DEUTSCHE

Uppdaterad:
3 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kullagerföretaget SKF mötte enligt Deutsche Bank ökade motvindar i tredje kvartalet i form av mindre gynnsam utveckling för priser i relation till kostnader. Vidare kan strejker påverka både tredje kvartalet och början av fjärde kvartalet eftersom såväl verksamheten inom Aerospace som USA-verksamheten kan vara påverkad.

Det skriver Deutsche Bank i den analys där investmentbanken samtidigt justerar upp riktkursen från 197 till 199 kronor med upprepad rekommendation om behåll, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om tidigare på torsdagen.

En stor strejk pågår sedan en tid tillbaka hos den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing, vilket tynger Boeing med i storleksordningen 50 miljoner dollar per dag enligt tidigare analytikeruttalanden.

Vidare inledde det amerikanska hamnarbetarförbundet ILA den 1 oktober en strejk med potential för mycket stor påverkan på USA:s hamnverksamheter på östkusten och invid Mexikanska golfen, motsvarande 72 procent av landets hamnkapacitet.

Pareto Securities konstaterar i en analys att den globala industriefterfrågan har försvagats på sistone, särskilt inom fordonsområdet. Analyshuset tror att SKF kommer att missa sin finansiella vägledning för det tredje kvartalet om att koncernens organiska försäljning kommer att vara relativt oförändrad jämfört med samma kvartal i fjol.

För fjärde kvartalet tror dock Pareto på en viss försäljningsåterhämtning och att utvecklingen för helåret 2024 landar på -4 procent, vilket kan jämföras med SKF:s finansiella vägledning om en låg ensiffrig organisk försäljningsnedgång

Pareto Securities står fast vid sitt köpråd med riktkursen 270 kronor på SKF med hänvisning till förväntan om en konjunkturmässig återhämtning under 2025 samt bolagets avsikt att knoppa av och notera fordonsverksamheten på Stockholmsbörsen under första halvåret 2026.

Vid lunchtid på torsdagen var SKF-aktien ned 0,7 procent vid 198 kronor, ungefär i linje med hur storbolagsindexet OMXS30 utvecklade sig.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.