Nyhet
19 Sep, 2024

SVANTESSON: MILD LÅGKONJUNKTUR, MEN DEN BLIR LÅNG

Uppdaterad:
19 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sverige befinner sig i en lågkonjunktur, den är mild men blir lång.

Det sade finansminister Elisabeth Svantesson vid en pressträff på torsdagen med anledning av budgetpropositionen för 2025.

Hon sade att Sverige fortfarande befinner sig i en tid med lågkonjunktur, men också i en tid då inflationen har sjunkit undan.

"Den här miljön med hög inflation vill vi inte komma tillbaka till… Lågkonjunkturen är mild, men den blir lång", sade hon och noterade att perioden med hög inflation varit "väldigt tufft" för många.

Lågkonjunkturen beror mycket på att de svenska hushållen har höga bostadslån, som blivit extra dyra när räntorna steg, och därmed inte har råd att konsumera samtidigt som bygginvesteringarna är mycket låga.

"Jag ser ljus i tunneln, men det är osäkert… Det finns mycket som kan hända i utlandet", sade finansministern.

Hon lyfte särskilt fram den svaga ekonomiska utvecklingen i Tyskland, men sade också att det finns orosmoln i Kina, som kan påverka svensk ekonomi negativt framöver.

Här hemma är hushållens försvagade konsumtion ett problem som det är viktigt att ta tag i, ett annat är att arbetsmarknaden är försvagad och att allt fler stannar i arbetslöshet längre.

"Det är viktigt att få i gång hjulen igen", betonade Svantesson.

Framtidsutsikterna är dock ljusare, och hushållens konsumtion väntas öka framöver när skatterna sänks, enligt finansministern.

Bland de mer långsiktiga problemen för Sverige finns den svaga produktivitetstillväxten - denna behöver öka för att landets tillväxt ska kunna öka. Här lyfte om fram regeringens produktivitetskommission liksom den kommande forsknings- och innovationspropositionen.

När det gäller de finanspolitiska avvägningarna sade Svantesson att reformutrymmet är "väl avvägt", med en expansiv finanspolitik som stödjer tillväxten på kort sikt, men regeringen gör också omprioriteringar. Bland dessa finns sänkt biståndsram och den borttagna avtrappningen i jobbskatteavdraget.

"Budgeten är investeringstung eftersom det behövs", sade hon och nämnde bland annat eftersatt underhåll av vägar.

På en fråga om vilka vinnarna är på den här budgeten svarade finansministern "alla vi som bor här".

Hon pekade på bland annat tandvårdsreformen, de sänkta skatterna och, inte minst, att inflationen pressats tillbaka.

Svantesson påpekade att det är mer pengar som går till kommuner och regioner än det som staten bidrar med genom statsbidrag. Nästa år väntas regionernas ekonomi gå med balans. Hon tillade att vi inte har sett de massuppsägningar i sjukvården som Socialdemokraterna varnat för.

"Vi måste få fart på hushållens köpkraft, så ja det är rimligt" att 40 procent av budgetutrymmet går till skattesänkningar, sade finansministern.

På en fråga om vad som är kvar att beta av i mandatperiodens sista budget, den för 2026, svarade finansministern att allt hon gör handlar om att "få ekonomin att växa, det kommer vi fortsätta med".

"Vi kommer fokusera på att få ekonomi att växa och att svenska hushåll får ökad köpkraft", sade Elisabeth Svantesson.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.