Nyhet
13 Sep, 2024

SVOLDER: VISSA BRANSCHER INTE ÅTERHÄMTAT SIG SOM VI TROTT - VD

Uppdaterad:
13 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svolder redovisade en sämre utveckling än sitt jämförelseindex under det fjärde kvartalet (juni-augusti) i det brutna räkenskapsåret 2023/2024, men investmentbolaget ser positivt på utvecklingen framöver bland annat för portföljbolagen FM Mattsson, Scandic Hotels och Arjo.

" Vissa branscher har inte återhämtat sig som vi har trott", säger vd Tomas Risbecker till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid utgången av perioden hade Svolder ett substansvärde per aktie om 58:80 kronor, en minskning med 4,6 procent under kvartalet. Svolder jämför detta med att Carnegie Small Cap Return Index under perioden ökade med 2,9 procent.

"Det finns flera förklaringar till det. Det har varit ett kvartal med stora rörelser där flera av våra innehav har utvecklats sämre än index. Gemensamt för dem är att de inte har kommit tillbaka från den sättning som vi såg i slutet av juli och i början av augusti", säger Tomas Risbecker.

Vd:n bedömer vidare att några av portföljbolagens delårsrapporter fortsatt störs av överinvesteringar och andra effekter från pandemin.

"Vissa branscher har inte återhämtat sig som vi har trott. Det fortsätter att hänga i.".

Ser du någon ljusning framöver?

"Tar du ett bolag som Ependion till exempel (verksamt inom automation, reds anm) är det tuffa jämförelsekvartal, men vi känner oss inte bekymrade över bolagets utveckling utan vi bedömer att återhämtningen kommer framöver."

Hur länge bedömer du att det kommer vara "tuffa jämförelsekvartal" för Ependion?

"Det är svårt att säga. Vissa sådana här effekter håller i sig längre än vad man tror. Men det ska nog inte dröja så länge. Sedan om det är ett kvartal eller tre kvartal är osäkert. Vi ser det här långsiktigt."

Ett annat bolag som tyngde Svolders utveckling under kvartalet var detaljhandelsbolaget New Wave, som är investmentbolagets enskilt största innehav.

"Egentligen är det inget som gjort det tuffare för New Wave, utan det här handlar mer om att när man jämför dem med den breda småbolagsmarknaden så har aktiekursen inte levererat under kvartalet. Det går bra för New Wave, men det är tufft för konsumenterna och för sportfackhandeln generellt", säger Tomas Risbecker.

Just kring sporthandeln i USA har det kommit oroande indikationer från både Nike och Under Armour som sänkt sina helårsprognoser. New Wave har initierat en satsning i USA med varumärket Craft.

"Jag bedömer att New Wave har goda möjligheter att fortsätta rationalisera och ta marknadsandelar. Det här är ett bolag med stark balansräkning och som historiskt varit duktigt på att ta marknadsandelar under tuffa perioder", fortsätter vd:n.

Hur ser du på New Waves USA-satsning, är det rätt väg att gå?

"Vi har stort förtroende för vd Torsten Jansson. Och bedömer han att det är läge att satsa på USA, då tror jag också det. Det som ligger närmast i tid är egentligen Tyskland som känns ännu mer spännande. Det är i ett så tidigt stadie i USA, så jag ser det mer som ett exempel på hur många tillväxtmöjligheter New Wave har och att deras förmåga att prioritera de olika områdena blir viktig framöver."

Det konsumentinriktade bolaget har det tufft just nu, vilket vinstvarningar från Husqvarna och Dustin vittnar om, enligt Svolder-vd:n. Men han ser flera positiva ljuspunkter:

"Inflationen sjunker, det är höjda reallöner och dessutom bidrar Riksbankens räntesänkningar till en mer positiv marknad. Men först ska vi gå igenom det här innan det får effekter. Det blir fördröjningar. Men från vårt perspektiv är det här bra nyheter för småbolag", säger Tomas Risbecker.

Vilka av era portföljbolag bedömer du kommer att gynnas?

"FM Mattsson är ett typisk sådant bolag som har klarat sig relativt bra under den här perioden och som kommer att gynnas av att den underliggande marknaden blir bättre. Även Scandic Hotels, som också har levererat bra under den här perioden, tror vi kommer fortsätta ticka på."

Just Scandic Hotels är ett av två bolag som Svolder har ökat sitt innehav i. Ett bolag som åter togs in i portföljen under det tredje kvartalet.

"Det har utvecklats enligt plan och där finns det fortsatt spännande steg framöver som vi tror bara är början på en god kursutveckling", fortsätter vd:n.

Aktien är upp över 45 procent sedan årsskiftet, men du ser fortsatt uppsida?

"Absolut. Nu är Scandic i princip skuldfritt och står starkare än någonsin, och vi ser potential att bolaget återupptar utdelning och eventuellt börjar återköpa aktier. Nu är det så att säga dags för en återbetalning till aktieägarna efter en period som har varit tuff."

Det andra portföljbolaget som Svolder har ökat i under det rapporterade kvartalet är medicinteknikbolaget Arjo.

"Vi ser det innehavet som mer oberoende av konjunkturen samt att bolaget har en organisk tillväxt, starkt kassaflöde och en bra balansräkning. Det gör att de kan dela ut pengar, men också göra strategiska förvärv. Vi tror på en stark resultatutveckling framöver för Arjo, och då särskilt i USA."

I sitt vd-ord i rapporten skriver Tomas Risbecker att bolaget sökt nya investeringar, men att inga möjligheter till det uppstått.

"Det finns hela tiden en avbytarbänk som vi tittar på. En anledning till att det inte har kommit in något nytt innehav är att det inte har varit rätt läge, men det kan också vara så att i den grupp av bolag som vi har tittat på är likviditeten begränsad, vilket också kan ha påverkat eftersom vi ofta är ute efter större poster. Det finns inget självändamål för oss att ta in ytterligare bolag", uppger vd:n.

Vidare föreslår Svolders styrelse en utdelning på 1:70 kronor per aktie (1:00) för räkenskapsåret 2023/2024, en höjning med 70 procent.

"Höjningen beror på den nya utdelningspolicyn där Svolders målsättning är att ge aktieägarna en stigande utdelning över tid. Det är så den ser ut. Det här steget gör att Svolder hamnar närmare snittet för andra småbolag vad gäller direktavkastning", säger Tomas Risbecker.


Bild: Svolders portfölj per 31 augusti 2024

image

Källa: Svolder



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.