Swedbank: Mer pengar till hushållen i regeringens höstbudget
Efter en period med stram finanspolitik öppnar nu regeringen plånboken och föreslår reformer på 60 miljarder. En prioriterad grupp i år är hushållen. Höginkomsttagare och personer med sjuk- eller rehabiliteringspenning är de som får mest. För dem kan det handla om flera tusen kronor i månaden i sänkt skatt och ökade bidrag.
Efter två år med hög inflation och kraftigt stigande bolåneräntor har många hushåll en ansträngd ekonomi. Nu öppnar regeringen plånboken och ger hushållen mer pengar.
- Många hushåll är pressade ekonomiskt. Nu väljer regeringen att ge mer pengar till hushållen genom lägre inkomstskatter, lägre skatt på sparande och ökade bidrag till sjuka och vissa barnfamiljer, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.
Lägre inkomstskatter
Alla som tjänar över 16 000 kronor i månaden får sänkt skatt. I genomsnitt sänks skatten med knappt 2 600 kronor per år. Den slopade avtrappningen av jobbskatteavdraget innebär att de med högre inkomst får störst skattesänkning, till exempel får den som tjänar 125 000 kronor i månaden en skattesänkning på 2 600 kronor i månaden.
Mer bidrag
Det tillfälliga tilläggsbidraget i bostadsbidraget för barnfamiljer förlängs under de första sex månaderna 2025 på en nivå om 25 procent av det preliminära bostadsbidraget, dock maximalt 1 325 kronor per månad. Det innebär dock en sänkning från dagens nivå på 40 procent. Individer med sjuk- eller rehabiliteringspenning prioriteras. Ensamstående med ett barn får 4 300 kronor mer i månaden före skatt genom höjd sjukpenning, boendetillägg och barntillägg.
Sänkt skatt på sparande
Regeringen föreslår att de första 150 000 kronorna på ett investeringssparkonto eller kapitalförsäkring blir skattefria 2025. Den skattefria nivån höjs sedan till 300 000 kronor 2026. För ett sparkapital på 78 000 kronor (mediansparandet) innebär det en skattesänkning på cirka 700 kronor nästa år.
Rapporten Höstbudgeten finns bifogad och på www.swedbank.se/press
Kontakt:
Arturo
Charlotte