Nyhet
18 Sep, 2024

TYSKLAND: MERZ KAN BLI NY KANSLER OM EJ GÖR MISSTAG - BEDÖMARE

Uppdaterad:
18 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tyska CDU:s nyblivna kanslerkandidat inför valet till förbundsdagen om ett drygt år, Friedrich Merz, kanske kan överraska. Han aviserade sin kandidatur på ett mycket smart sätt och är en duktig kommunikatör. Han saknar erfarenhet, men kanske är kommunikationen nu det viktigaste.

Det sade Martin Kessler, politisk redaktör på Rheinische Post, vid ett digitalt pressmöte anordnat av Tysk-Svenska Handelskammaren på onsdagen.

Kessler noterade att Merz inte har någon administrativ erfarenhet och att han tidigare förlorat kanslerkampen hos de konservativa mot Angela Merkel.

Men de senaste sex månaderna har Merz inte gjort några misstag, "och det är ovanligt för att vara honom", bland annat lyckades han med migrationen.

"Just nu har han en mycket stark position, så om han inte gör några misstag så är han på god väg att bli Tysklands näste kansler", enligt Martin Kessler.

På en fråga om Merz kan utstråla hopp svarade Kessler att "det är en väldigt svår fråga", och konstaterade att han inte är någon ny bekantskap och att kvinnliga väljare inte riktigt vill ha honom.

"Hopp, jag vet inte riktigt. I USA har du Kamala Harris som utstrålar entusiasm, men detta saknas i Tyskland", enligt redaktören.

På den andra sidan av politiken tycker han att trafikljuskoalitionen, som består av SPD, FDP och De gröna, gjort ett bra arbete när det gäller energiförsörjningen, inte minst de tre LNG-terminalerna som byggdes snabbt.

Men det finns även dåliga saker, som de ständiga bråken inom koalitionen, och att klimatförändringarna inte möts på ett adekvat sätt.

Kessler noterade att CDU nationellt själva har större stöd bland väljarna än de tre regeringspartierna tillsammans.

Huruvida nuvarande kansler, Olaf Scholz (SPD), kommer att vara partiets kandidat även vid nästa val är en öppen fråga.

"De har bara ett litet fönster efter valet i Brandenburg, men det är svårt. Jag tror de håller kvar vid honom, även om det inte är lika klart som före delstatsvalen", bedömer Kessler.

Han konstaterade att försvarsminister Boris Pistorius (SPD) är mer populär än sitt parti, och en annan person att hålla ögonen på är Lars Klingbeil, "en kommande man", som Kessler tror mer på än försvarsministern.

På söndag håller delstaten Brandenburg val, och här knappar SPD in. Om de inte blir största parti finns det risk för ökad oro i partiet.

Även om delstaten är liten kan utfallet ändå spela stor roll för politiken på federal nivå, och därmed även för andra länder i Europa, med tanke på att Tyskland är EU:s största ekonomi.

Inför förbundsdagsvalet i september nästa år pekar Kessler ut tre frågor som kommer att vara prioriterade. En är migrationen, om denna situation förbättras tror han det kommer att gynna den sittande regeringen. Den andra är ekonomin. Om väljarna inte ser någon positiv framtid kommer det att missgynna den sittande regeringen, och den tredje frågan är hur den geopolitiska utvecklingen blir.

Beträffande den tyska ekonomin var Kessler pessimistisk och konstaterade att saker och ting inte kommer att bli bättre i år.

"Utsikterna för den tyska ekonomin är rätt hemska och mörka. Tyskland är inte en speciellt bra plats att investera i just nu, vi måste erkänna det", sade han.

Han fick mothugg av ekonomiprofessorn Hubert Fromlet, senior rådgivare på Tysk-Svenska Handelskammaren, som framhöll att Tyskland har varit illa ute förut, men rest sig och kan göra det igen.

"Jag har aldrig varit med om ett land som är så självkritiskt som Tyskland, när saker och ting går fel. Det behövs också optimism om att vi kan göra saker bättre. Det är inte en bra strategi att ha en pessimistisk attityd", sade Fromlet.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.