Nyhet
17 Sep, 2024

USA: DEMOKRATER I SENATEN VILL SE 75 PKT-SÄNKNING FRÅN FED

Uppdaterad:
18 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tre demokratiska senatorer har i ett brev uppmanat Fed-chefen Jerome Powell att sänka styrräntan på onsdagen med 75 punkter för att skydda den amerikanska ekonomin från potentiella skador.

Det rapporterar Bloomberg News.

I brevet som undertecknats av senatorerna Elizabeth Warren, Sheldon Whitehouse och John Hickenlooper, skriver de att Fed riskerar skicka den amerikanska ekonomin mot en lågkonjunktur om de är "för försiktiga med att sänka räntan".

Brevet belyser den problematiska politiska bakgrunden kring Fed när de förbereder sig för att sänka räntorna för första gången sedan 2020 i ett försök att stärka en svagare arbetsmarknad.

Även om flera ledamöter vid upprepade gånger hävdat att penningpolitiska beslut inte kommer att påverkas av partipolitiska överväganden, fortsätter de att utsättas för granskning från flera politiska håll.

Dessa sträcker sig från politiker som tycker att Fed reagerar för försiktigt, till den tidigare presidenten Donald Trump som har sagt att Fed inte bör sänka räntorna innan presidentvalet, ett uttalande som möttes av kritik från bland annat vicepresidenten Kamala Harris,

Brevet som publicerades på måndagen har återigen väckt oro för att centralbanken har varit långsamma med att sänka räntorna, något som återspeglar en uppfattning bland vissa investerare och ekonomer.

En majoritet av ekonomer i enkäter har spått en sänkning med 25 punkter, medan marknadens prissättning stigit och nu ser en sannolikhet på cirka 70 procent att Fed sänker 50 punkter.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.