Laddar annons
Nyhet
18 Oct, 2024

USA: RÄTT AV FED SÄNKA RÄNTAN MED 50 PKT - HASSETT

Uppdaterad:
18 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det var rätt av Federal Reserve att sänka räntan med 50 punkter vid mötet i september.

Det säger Kevin Hassett, tidigare ekonomisk rådgivare åt Donald Trump, till Financial Times. Han har förblivit i Trumps krets och är aktuell för ett toppjobb om Trump vinner, kanske även att leda Federal Reserve.

"Det senaste beslutet att börja sänka räntorna var helt logiskt utifrån den data de hade vid tidpunkten. Det såg ut som att det pågick en kraftig avmattning", säger han.

Hassetts uttalanden står i kontrast till Trumps kritik av Fed under ett tal på Detroit Economic Club tidigare denna månad. Trump sade då att Fed sänkte räntorna lite för snabbt.

"Det var en för stor sänkning och alla vet att det var ett politiskt drag de försökte göra före valet," sade Trump.

Förväntningen är att Trump kommer att välja en ny Fed-ordförande efter att Jerome Powells mandatperiod löper ut 2026.

Hassett höll med om Trumps syn på att Fed har agerat politiskt under de senaste åren.

"Jag tycker att det finns ett rimligt argument att (Fed) inte har varit så oberoende som det borde vara", sade han.

Hassett hänvisade till centralbankens beslut att höja räntorna i december 2016, strax före Trumps presidentinstallation, trots data som inte stödde en höjning.

Senare, när det skedde en finanspolitisk explosion när Demokraterna hade kontrollen, gjorde Fed ingenting för att kompensera för det.

Men Hassett avfärdade oro över att Trump skulle försöka underminera Fed oberoende i en andra administration.

"Jag är säker på att president Trump stöder centralbankens oberoende, men han vill också att hans röst ska höras, och han vill ha människor där som verkligen är oberoende", sade han.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.