Rapportkommentar
21 Feb, 2022
Nyfosa rapportkommentar Q4 2021

Nyfosa rapportkommentar Q4 2021: "Fortsätter att leverera aktieägarvärde"

Uppdaterad:
28 Feb, 2023

Nyfosa rapportkommentar Q4 2021 (Läs den fullständiga analysen med estimat och grafiska element i PDF-format här)

- Snabb hyres- och resultattillväxt
- Nyfosa nu verksamt i tre länder
- Fortsätter att leverera aktieägarvärde

Rapportkommentar
Snabb hyres- och resultattillväxt. Hyresintäkterna steg i Q4med 20% till 672 MSEK (559), vilket var i linje med utvecklingen tidigare under året. Under kvartalet fortsatte nettoinvesteringarna i fastigheter och bolaget har under året investerat netto för 5,7 MdSEK i nya fastigheter och 0,5 MdSEK i befintliga fastigheter, vilket förklarar huvuddelen av hyresintäktsökningen. Företaget hade vid årsskiftet fastigheter för 37,1 MdSEK (29,4), där Finland redan svarar för 5,7 MdSEK. Efterfrågan på Nyfosas lokaler fortsätter att vara stabil och bolaget kunde notera en marginell nettouthyrning under kvartalet. Uthyrningsgraden fortsätter att vara på en mycket hög nivå och var vid årsskiftet kring 95% med en kontraktslängd om 3,9 år. Driftnettot steg med 17% till 446 MSEK (382), vilket medförde att överskottsgraden sjönk till 66% (68), vilket förklaras av en låg överskottsgrad i de servicetjänster som erbjuds en del av de nytillkomna finska hyresgästerna samt en lägre andel mer högavkastande logistik/lagerfastigheter. Den genomsnittliga räntan på bolagets finansiella skulder uppgick till 1,9% vid årsskiftet vilket var oförändrad mot nivån för ett år sedan. Ökade elkostnader hade också en viss påverkan. Till följd av den snabba expansionen ökade bolagets räntebärande skuld till 21,0 MdSEK (17,1), vilket förklarar att finansnettot i kvartalet försämrades till -124 MSEK (-95). Ovanstående nettoskuld exkluderar den hybridobligation om 800 MSEK som emitterades i slutet av året. I Nyfosas förvaltningsresultat ingår resultatandelen i Söderport (ett bolag med fastigheter för ca 13 MdSEK och som delägs 50/50 med Sagax). Denna resultatandel uppgick under Q4 till 312 MSEK (144), varav positiva värdeförändringar ingick med 272 MSEK (91). Rensat för denna värdeförändring steg förvaltningsresultatet i kvartalet med hela 25% till 345 MSEK (276). De positiva värdeförändringarna i Nyfosas fastighetsbestånd uppgick till 667 MSEK och innebär en uppvärdering på helåret om knappt 1,7 MdSEK. Detta främst till följd av lägre avkastningskrav.

Nyfosa nu verksamt i tre länder.  Under 2021 beslöt Nyfosa att etablera sig i Finland och har med ett antal transaktioner snabbt fått ett betydande innehav i landet. I slutet av året offentliggjorde bolaget även att Norge stod på tur. När Nyfosa etablerade sig i Finland skedde det tillsammans med Brunswick Real Estate, som har lång erfarenhet av marknaden. På samma sätt har Nyfosa valt att samarbeta med ett lokalt bolag – Samfunnsbyggeren – när man går in på den norska marknaden. I detta fall sker det genom ett gemensamt ägt bolag vid namn Samfosa. Avsikten är att bygga upp ett diversifierat fastighetsbestånd om 5-7 MdSEK. Redan under december månad gjordes det första norska förvärvet med en fastighetsportfölj om 1,6 MdSEK. Även om likheterna på dessa tre fastighetsmarknader är många upplever vi det som positivt att Nyfosa gör dessa investeringar med lokala partners. Med fastigheter i tre olika länder får Nyfosa en mer väldiversifierad portfölj samtidigt som utrymmet för den opportunistiska investeringspolicyn utökas.

Fortsätter att leverera aktieägarvärde. Under hela Nyfosas existens har det utdelningsgrundade kassaflödet per aktie varje år stigit snabbare än målet om 10%. Efter en stor uppryckning under Q4 blev det också fallet under 2021 med en uppgång på 11%. Detta medför att Nyfosa kan fortsätta med att öka utdelningen i snabb takt. För år 2021 föreslås utdelningen att höjas med hela 27% till 3,8 SEK (3,0). Med en nettobelåningsgrad på enbart 55% vid utgången av året och en räntetäckningsgrad på 3,3x har Nyfosa fortsatta möjligheter att öka fastighetsportföljen och därmed bidra till ett stigande förvaltningsresultat och kassaflöde. För 2022 har vi prognostiserat en ökning av hyresintäkterna med 19% som skulle ge ett förvaltningsresultat som stiger någon procentenhet mer. Detta bygger på att det under året tillkommer fastigheter för 5 MdSEK. Under 2021 steg det långsiktiga substansvärdet (EPRA NRV) med 20% till 96 SEK (80). Med stigande avkastningskrav på marknaden är det tveksamt om uppgången blir lika stor i år. Trots den press som alla fastighetsaktier inklusive Nyfosa utsatts för till följd av högre räntor handlas aktien fortsatt med en premie om ca 50% i förhållande till ovanstående substansvärde, vilket signalerar marknadens tilltro till företagets förmåga att fortsätta leverera aktieägarvärde.   

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.