24 Apr, 2019

Analys Irisity: "Förvärv och förseningar"

Q4’18 har varit ett händelserikt kvartal för Irisity. Försäljningen exkl. aktiverat arbete uppgick till 7,1 mkr (9,2 mkr i Q4’17) och EBITDA till -2,6 mkr. Bruttomarginalen sjönk till 74% från 77% Q4’17. På helåret uppgick omsättningen till 45,4 mkr och EBIT till -13 mkr. Under året har EBIT belastats av EO-poster relaterade till lösen av syntetiska optioner (6,3 mkr) och emissions- och förvärvskostnader (~2 mkr). Under kvartalet förvärvade Irisity den Göteborgsbaserade AI-konsulten Visionists. Förvärvet ökar Irisitys utvecklingskapacitet väsentligt och vi bedömer det som troligt att nya algoritmer presenteras under H1’19. Vi väljer att sänka vårt EBIT-estimat för 2019 med 4,5 mkr baserat på den högre kostnadsbasen och att utrullningen av pilotprojekt varit långsammare än vi trott. Sammanfattningsvis ser vi hög potential i aktien till hög risk.

Ett kvartal under våra förväntningar…
Q4’18 har varit ett händelserikt kvartal för Irisity. Försäljningen exkl. aktiverat arbete uppgick till 7,1 mkr (9,2 mkr i Q4’17) och EBITDA till -2,6 mkr. Bruttomarginalen sjönk till 74% från 77% Q4’17. Anledningen till att intäkterna sjönk är att bolaget börjat avveckla legacy verksamhet (ej SaaS-baserade kontrakt där Irisity ansvarar för kameror installation etc.) för att på sikt konvertera dessa objekt till SaaS-objekt. MRR (Monthly Recurring revenue) uppgick till 1,5 mkr vilket även detta var under våra förväntningar. På helåret uppgick omsättningen till 45,4 mkr och EBIT till -13 mkr. EBIT har under året belastats av EO-poster relaterade till lösen av syntetiska optioner (6,3 mkr) och emissions- och förvärvskostnader (~2 mkr). Under kvartalet förvärvade Irisity den Göteborgsbaserade AI-konsulten Visionists för 33 mkr i en kombination av apportemission och befintlig kassa. Man har även genomfört en riktad nyemission på ca 25 mkr. Genom förvärvet av Visionists tillförs 13 utvecklare varav hälften har doktorerat. Dessa utvecklare ska jobba med nya algoritmer som ska lanseras under året och även embedded-lösningar.

…men Q1 har börjat starkt…
MRR steg med 16% q/q vilket var under våra förväntningar. Anledningen till den låga tillväxten var enligt bolaget förseningar i utrullningen av SaaS-lincencer till Trivalor i Portugal och G4S i Lettland. Under Q4 slöts avtal om nya pilotprojekt med Solid Group och Juwentus Security i Polen, Avran Security i Sverige samt ytterligare två SaaS-piloter. Pilotprojektet med Avran är redan klart och utrullning väntas under H1’19. Sedan årsskiftet har 3 nya internationella pilotprojekt inletts. Sammanfattningsvis ser Irisitys pipeline välfylld ut för 2019 med ca 10 pågående pilotprojekt och 6 projekt under utrullning. Vi väljer dock att justera ned våra försäljningsestimat något då vi ser att utrullningstiden har varit längre än vi räknat med. Vi räknar med att bolaget kommer annonserna 3-4 nya pilotprojekt under Q1’19.

…och vi sänker våra estimat för 2019
Genom förvärvet av Visionists stärker Irisity sin utvecklingskapacitet och vi tror att bolaget kommer att presentera ett flertal nya algoritmer och användningsområden under H1’19. Vi väljer dock att sänka vårt EBIT-estimat för 2019 med 4,5 mkr baserat på den högre kostnadsbasen och att utrullningen av pilotprojekt varit långsammare än vi trott. Vi väljer därför att justera vårt motiverade värde till spannet 22-24 kr vilket motsvarar en värdering av EV/Sales på 5,5-6x. Det gör att vi ser en hög potential i aktien till en hög risk.

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.