Nyhet
25 Jul, 2024

ÄDELMETALLER: GULD- OCH SILVERPRISER TYDLIGT NED PÅ TORSDAGEN

Uppdaterad:
25 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ädelmetallerna guld och silver föll tydligt i linje med de ledande börserna på torsdagen.

Amerikanska BNP-siffror och amerikansk veckodata under eftermiddagen kan komma att staka ut riktningen för investerare efter att tekniksektorn backat rejält i New York under onsdagen.

Spotpriset på guld föll med omkring 1 procent till 2.374 dollar per uns medan silverpriset var ned med 3,2 procent.

Det "digitala guldet" Bitcoin var samtidigt ned omkring 3,3 procent till 64.000 dollar i kölvattnet av teknikraset på Wall Street.

"Ur ett fundamentalt perspektiv finns det inga faktorer som pressar guldet. Så det ser ut som att vi ser en viss vinsthemtagning och ur ett tekniskt perspektiv kan priserna falla mer", sade Kelvin Wong, senior marknadsanalytiker på OANDAm enligt Reuters.

Utöver ovan nämnd statistik väntas PCE-siffror, Federal Reserves "favoritmått" på inflation, under fredagen.

Marknaden förväntar sig att Fed kommer att bjuda på en efterlängtad räntesänkning i september. Icke-avkastande ädelmetaller har historiskt stått emot väl i en lågräntemiljö.

"Om PCE-datan visar att inflationen avtar och att Fed kan sänka räntorna i september så kommer vi att se en ny uppgång i guldpriserna", sa Kelvin Wong enligt Reuters.

Enligt nyhetsbyrån tror World Gold Council att en fortsatt amerikansk valrelaterad osäkerhet i kombination med geopolitiskt stök kan leda till ökad volatilitet framgent.

Under torsdagen steg volatilitetsindex eller "skräckindikatorn" VIX över 5 procent och närmar sig därmed årshögsta från i april.

"Detta kan i sin tur driva investerare att utvärdera hur de kan minska risken i sina egna portföljer och dra dem till en säker tillflyktsort som guld", uppgav World Gold Council.

Även priset på olja föll i vad som var en bred nedgång för råvaror. Svaga ekonomiska utsikter från Kina vägde tyngre än lägre amerikanska oljelager.


Graf: VIX-index sedan årsskiftet.

image

Källa: Infront.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.