Laddar annons
Nyhet
22 Oct, 2024

ALLEIMA: MAKROLÄGET OCH MARKNADEN LITE MER OSÄKRA - VD

Uppdaterad:
22 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stålbolaget Alleima, som utvecklar och tillverkar rostfria stål och speciallegeringar samt produkter för industriell värmning, upplever att makroekonomin och marknaden är lite mer osäkra än tidigare.

Det säger Alleimas vd Göran Björkman till Nyhetsbyrån Direkt efter delårsrapporten som har fått ett tämligen neutralt mottagande på aktiemarknaden.

Marknadsläget i tredje kvartalet var ganska blandat – stabilt och växande på vissa håll och utmanande på andra håll, enligt Alleima-chefen.

Orderingången var ned 8 procent på rullande tolv månader, som är det sätt som Alleima presenterar orderingången.

"Tittar man lite noggrannare på de -8 procenten så är det som tynger mest segmentet olja & gas. Där ser vi ändå väldigt positivt på framtiden med en stor projektlista att boka ordrar från och en lång orderbok, men för ett år sedan byggde vi väldigt mycket orderbok och det gör vi inte nu. Samtidigt är det trögare inom andra delar, såsom divisionen Kanthals verksamhet inom industriell värme", säger Göran Björkman.

Han anser att Alleimas rörelsemarginal på 7,0 procent i kvartalet var bra för att vara ett tredje kvartal, som brukar vara det svagaste säsongsmässigt på grund av underhållsstopp.

"Tidigare har vi legat kring 5 procent och nu har vi två år i rad varit över 7 procent. Vi växer försäljningen 3 procent och vi växer faktiskt i åtta av våra tio kundsegment. Det är jag nöjd med", säger han.

Utfallet kommer även trots rätt så mycket valutamotvind, framhåller han.

"Om jag skulle korrigera för det skulle vi prestera bättre än under förra året som var ett rekord för oss. Lönsamheten uttryckt i marginal är väldigt bra i kvartalet", anser Alleima-chefen.

I samband med förra delårsrapporten i somras uppgav Göran Björkman att hans positiva syn på helåret 2024 stärktes under det andra kvartalet.

Har bilden svängt under hösten med svaga inköpschefsindex och fordonssektorns bekymmer?

"Det är svårbedömt. Jag vet att jag för ett kvartal sedan sade att jag nog såg mer positivt på marknaden jämfört med ett kvartal tidigare och ja, det kanske jag inte gör längre. Många av våra affärer går bra, men makroekonomin är mer osäker. Jag tycker att det tar tid. Det är fortfarande väldigt avvaktande i vår generella USA-affär och i Europa finns det en del frågetecken kring Tyskland. Energiomställningen går lite trögare, samtidigt som gammal hederlig energi går bra", resonerar Göran Björkman.

De aviserade styrräntesänkningarna har inte fått någon större effekt?

"Nej, det är ju det som ska påverka positivt, men jag har inte sett så mycket av det än."

Vad arbetar ni med internt?

"Med att driva våra tillväxtinitiativ och med att leverera. Vi har en stor orderstock och växer faktiskt försäljningsmässigt så det är bra tryck på många håll. Samtidigt är vi alltid redo att hantera nya situationer. Vårt huvudsakliga fokus är att driva vår strategi. Vi är långsiktiga och det kommer vi att fortsätta vara", säger Alleima-chefen.

Han framhåller två av bolagets investeringsbeslut på senare tid, varav det ena, ånggeneratorrör i Sandviken, meddelades i september och det andra aviserades i samband med tisdagens delårsrapport.

Alleima har nämligen beslutat att etablera produktionsnärvaro för sin medicinteknikaffär i Asien, genom att öppna en ny anläggning i Penang i Malaysia. Det handlar om en fabrik för medicinsk tråd inom divisionen Kanthal.

Medicinteknik utgjorde 5 procent av era intäkter i fjol. Hur mycket är det om fem år?

"Mer", svarar Göran Björkman kort utan att vilja precisera sina förväntningar mer än så.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.