ARISE: KVAR MÅL SÄLJA PROJEKT I ÅR, SER HÖGRE ELPRISER 4 KV -VD
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vindkraftsbolaget Arise har kvar målet att göra minst en projektförsäljning i år och 2025 väntas bjuda på fler affärer. Bolaget tror också på bättre elpriser under fjärde kvartalet och in i nästa år.
Det säger Arise vd Per-Erik Eriksson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.
Arise-vd:n beskriver annars den nuvarande marknaden i stort som "mjuk", med bland annat mycket låga elpriser. På den positiva sidan nämner han i stället att räntorna är på väg ned, något som bör påverka avkastningskraven vilket i sin tur driver upp värdena på olika vindkraftsprojekt.
"Om man tittar lite framåt bedömer vi att uppsidespotentialen är betydligt större än på nedsidan, när vi går in i en kallare period", säger Per-Erik Eriksson.
Era resultat varierar mycket beroende på om ni gör försäljningar eller inte. Tycker du marknaden förstår sig på er bransch?
"Tittar man på industrin som helhet är den lågt värderad, nästan alla i vår industri har haft en ganska dålig utveckling under året. På Arise är vi väldigt nöjda med vår setup, där vi har både utveckling och egen produktion. Men det blir per definition ganska slagiga resultat om man gör ett par transaktioner per år. Att se på industrin per kvartal blir lite missvisande."
Per-Erik Eriksson är positiv till regeringens besked från i måndags, om ett nytt stöd till kommuner motsvarande fastighetsskatten på landbaserad vindkraft.
"Jag tror det kommer att få en effekt. I många kommuner där man har svårt att motivera att ge tillstånd kan det här vara något som fäller avgörandet. För hela industrin är det också bra med lite positiva politiska budskap", säger Arise-vd:n.
Även i Storbritannien, där Arise också har en projektutvecklingsportfölj, hörs nu positiva tongångar från politiskt håll enligt Per-Erik Eriksson.
"Landets nya regering har satt ned foten och satt en betydligt högre ambitionsnivå. Man har öppnat för landbaserad vind i England, vilket inte varit möjligt att få tillstånd för tidigare. Dessutom har man satt mål om att fördubbla vindbaserad elproduktion och tredubbla solkraftproduktionen i Storbritannien", säger han.
Vad gäller elpriserna har det på senare tid rapporterats flitigt om att de är på rekordlåga nivåer i Sverige. Hur ser du på utvecklingen?
"Det är väldigt väderdrivet. Nu har det varit lite av en 'perfekt storm' med mycket solkraft som kommit från Kontinentaleuropa under sommaren och med väldigt liten konsumtion från industrin i Europa. Sedan har det blåst en del i norra delarna av Sverige. Jag är övertygad om att det kommer driva fram mer batterikapacitet, där man jämnar ut priserna med att ladda batterier när det är låga priser. Trading med batterier där man gör arbitrage mellan timmar med låga och höga priser kommer sannolikt att utvecklas de närmaste åren och ta upp mycket av svängningarna", säger Per-Erik Eriksson.
Arise-vd:n beskriver Europas nuvarande energisystem som "väldigt känsligt" och tillägger att de som varit i branschen länge är förberedda på att situationen kommer att svänga.
"Skulle vi ha en kall vinter och lite nederbörd i Norden kommer vi att se höga priser igen. Och tar konjunkturen fart igen till exempel i Tyskland nästa år kommer den konsumtionen också att påverka priserna uppåt", säger Per-Erik Eriksson.
Många i vindkraftsbranschen talar om att värderingarna på noterade innehav är låga i jämförelse med vad tillgångarna egentligen är värda. Ser du något intresse från till exempel private equity-aktörer, OX2 blev ju uppköpta av EQT?
"Som noterat bolag är vi i praktiken alltid till salu. Generellt är det positivt att det kommer in andra typer av investerare i marknaden som kanske har en annan syn på hur marknaden ska utvecklas. Det blir spännande att se om det dyker upp mer, det är nog en ögonöppnare för många."
Ni på Arise blev i maj utpekade som uppköpsobjekt av Clarksons i deras Energy update?
"Jag såg det. Om man plockar bort OX2 är det ju inte så många kvar att välja på som är noterade, så det är väl en naturlig spekulation."
Ni har haft som ambition att sälja minst ett projekt under året, kan du säga något om hur det ser ut med utsikter för kommande affärer?
"Den ambitionen kvarstår, att vi ska göra minst en projektförsäljning i år. Vi har också ett finansiellt mål att vi innan 2025 års utgång ska ha sålt 400 megawatt (MW), alltså under 2024 och 2025. Det målet kvarstår. Förhoppningen är att vi gör något under andra halvåret och nästa år förväntar vi oss att göra mer."
Vilka faktorer utanför bolaget ser du som viktigast för er utveckling det närmaste halvåret eller året?
"Vi lever i en elmarknad hela tiden och det som händer på spotmarknaden (för elpriset, reds anm) har påverkan för hur vi värderas här och nu. Jag tror personligen vi kommer att se väsentligt bättre elpriser under framför allt fjärde kvartalet och första kvartalet, och det kommer att ha en positiv effekt naturligtvis. Jag ser också att det som händer med räntorna ska ha påverkan på värderingarna av projekt."
Per-Erik Eriksson nämner även investeringskostnader, där priser för batterier och solpanel gått ned mycket på senare år och där han hoppas att prisnivåerna blir kvar på lägre nivåer.
"Däremot på vindturbinsidan hade vi stora prishöjningar av alla aktörer på marknaden förra året. Där tror jag också att det går åt rätt håll för oss nu och att konkurrensen börjar komma i gång. Så jag är generellt optimist inför det närmaste året."
Vad ser du som de största riskerna?
"Tillståndsfrågorna. Det som kom från regeringen var positivt men det är fortsatt trögt med tillstånd. Och om konsumtionen inte kommer i gång, vi ser att det hackar lite inom industrin."