Nyhet
19 Jul, 2024

BOLIDEN: KAN BLI TRYCK PÅ SMÄLTVERKSVILLKOR FRAMÖVER - VD

Uppdaterad:
19 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Boliden missade analytikernas resultatförväntningar i rapporten för det andra kvartalet. Vidare bedömer gruvbolaget att det finns viss oro kring smältlönerna, som kan komma att påverka smältverksverksamheten framöver.

"Vi är inte oroliga för att smältverksindustrin inte ska behövas i framtiden", säger vd Mikael Staffas till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt vd:n har spotpriset på smältlönerna för koppar den senaste tiden sjunkit till nära noll från nivåer på 60-70 dollar per ton.

"Men det drabbar inte oss direkt eftersom vi har allt på årsavtal, men över tid så kan man tro att det kan bli tryck på smältverksvillkoren framöver, men villkor liksom metallpriser går upp och ned i den här branschen", säger Mikael Staffas.

Vad beror prisfallet på?

"Det har byggts mycket smältverk i Kina, och Kina har bestämt sig för att köra ganska hårt med de smältverk de har och då blir det brist på koncentrat i världen och då sjunker smältlönerna".

Under det fjärde kvartalet väntas Bolidens expansionsprojektet Odda i Norge vara i produktion, ett zinksmältverk Boliden investerat 11 miljarder kronor i.

"Smältlönerna kommer alltid att gå upp och ned. Vi är inte oroliga för att smältverksindustrin inte ska behövas i framtiden utan den kommer att behövas", säger Mikael Staffas.

I det andra kvartalet stod smältverksdivisionen för drygt tre fjärdedelar av gruvbolagets hela justerade rörelseresultat.

När det gäller metallpriserna är Bolidenchefen desto mer positiv.

"De har kommit upp en del, framför allt i början av kvartalet. De är fortsatt på en nivå som är ganska bra, men det finns nog lyftkraft kvar inom metallpriserna då vi inte är nära någon topp", fortsätter Mikael Staffas.

I rapporten skriver vd:n att den långsiktiga efterfrågan ser mycket bra ut.

"Det hör ihop med omställningen i ekonomin som är kopplat till klimatkrisen, men även till den geopolitiska biten där elektrifiering premieras. Och elektrifiering drar mycket koppar, men även en viss del zink. Det drar också mycket nickel och en del bly. Det gör att vi får en fundamental efterfrågeökning i de här metallerna."

När det gäller resultatet för den andra kvartalet bommade Boliden analytikernas förväntningar jämfört med Infronts sammanställning. Det justerade rörelseresultatet landade på 4.000 miljoner kronor jämfört med analytikernas tips om 4.496 miljoner kronor.

"Vårt resultat är jättesvårt att förutse. Det är en del bokföringstekniska saker som det inte går att ha en aning om", säger Mikael Staffas och fortsätter:

"Det är mycket stora engångsposter med försäkringsersättning för Rönnskär och omstarten av Tara och så vidare."

För helåret beräknas Bolidens investeringar (capex) fortsatt uppgå till 15,5 miljarder kronor för helåret 2024. Även prognosen för gruvhalterna behålls intakt.

Boliden-aktien var ned med 8,8 procent efter nära en timmes handel på fredagen.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.