Marknadskommentar
23 Jul, 2024

BÖRSEN: ALFA LAVAL RAPPORTFALLER, NORDNET UPP, OMXS30 -0,3%

Uppdaterad:
23 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen föll marginellt vid öppning, tyngd av bland annat rapportbolaget Alfa Laval. Tietoevry och Nordnet stärktes båda efter att ha öppnat böckerna.

Omkring klockan 9.20 noterades OMXS30 ned 0,3 procent till 2.585. Aktier för totalt 1,1 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på kontinenten handlades de ledande Europabörserna blandat. Tyska DAX-indexet steg 0,4 procent, medan CAC 40 i Paris försvagades 0,2 procent. I London var FTSE 100 ned 0,4 procent.

I toppen av OMXS30 återfanns Sinch, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, och medicinteknikbolaget Getinge som lyfte 3,7 procent respektive 1,5 procent.

Bland de rapporterande bolagen tappade Alfa Laval, som fanns i botten av storbolagsindexet, 3,6 procent. Verkstadsbolaget redovisade ett justerat ebita-resultat om 2.932 miljoner kronor för det andra kvartalet och en justerad ebita-marginal på 16,7 procent. Analytiker hade i genomsnitt förväntat sig 2.875 miljoner kronor och en motsvarande marginal på 16,6 procent, enligt en analytikersammanställning gjord av Infront. Vidare spår Alfa Laval att efterfrågan under det tredje kvartalet i år blir något lägre än i det andra kvartalet.

Samtidigt stärktes it-konsulten Tietoevry 3,4 procent efter att ha rapporterat i linje med analytikernas förväntningar för kvartalet. Tietoevry upprepade prognosen om en organisk tillväxt i intervallet 0-3 procent under 2024 och en justerad ebita-marginal på 12,0-13,0 procent.

Nordnet meddelade ett rörelseresultat på 904 miljoner kronor för det andra kvartalet jämfört med analytikernas förväntan på 880 miljoner kronor, adderade cirka 3 procent. Nätbanken räknar fortsatt med att nå sitt kostnadsmål för 2024 och vd Lars-Åke Norling skriver i rapporten att hans bild är att det finns fortsatt bränsle till aktiemarknaden i form av en avtagande inflation.

Probiotikabolaget Biogaia redovisade ett starkt kvartal och aktien lyfte 7,3 procent. Rörelseresultatet låg på 135 miljoner kronor, jämfört med 95 miljoner kronor samma period i fjol. Även nettoomsättningen steg till 111 miljoner kronor, jämfört med 81 miljoner kronor samma kvartal föregående år.

Negativt var det för NCAB, som säljer mönsterkort, som rasade 12 procent. Bolaget rapporterade ett rörelseresultat för kvartalet på 106 miljoner kronor, jämfört med analytikernas förväntningar på 143 miljoner kronor. "Kvartalet har kännetecknats av en svag konjunktur med avvaktande efterfrågan, där tillväxten i Tyskland utvecklats sämre än förväntat", skriver bolagets vd Peter Kruk i rapporten.

Vidare föll också kontraktstillverkaren Hanza och aktien backade strax under 8 procent. Bolaget redovisade ett ebita-resultat om 50 miljoner kronor för det andra kvartalet, jämfört med 92 miljoner kronor samma period föregående år.

På analysfronten har Kepler Cheuvreux återupptagit bevakningen av Storskogen med rekommendationen köp. Riktkursen är satt till 13 kronor och aktien stärktes 7,1 procent till 9:20 kronor.

Karnov har fått en höjd rekommendation till köp från behåll av Berenberg Bank. Riktkursen höjdes till 100 kronor från 84 kronor. Aktien steg 2,2 procent till 74:20 kronor.

Jefferies International har höjt riktkursen för Beijer Ref till 200 kronor från 170 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien var upp 2,5 procent till 179:50 kronor.


Graf: OMXS30 tisdagen den 23 juli

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.