Marknadskommentar
26 Aug, 2024

BÖRSEN: BJÖRN BORG LYFTE PÅ POSITIV BÖRS, OMXS30 +0,3%

Uppdaterad:
26 Aug, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avslutade veckans första handelsdag något upp i spåren av signalerna från den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell i fredags om att tiden är inne för att sänka styrräntan.

Vid börsstängning var OMXS30 upp 0,3 procent till 2.567. Aktier för totalt 9,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Inom OMXS30 fanns värmeteknikbolaget Nibe och gruv- och smältverksbolaget Boliden i toppen med uppgångar om 3,1 respektive 1,3 procent. Nibe steg med stöd av ett insynsköp.

Dagens förlorare var skogsbolaget SCA som backade 0,8 procent.

Parallellt klättrade H&M 0,5 procent. Klädbolaget meddelade i förra veckan att outletsatsningen Afound ska avvecklas. Ålandsbanken anser det vara motiverat, samtidigt som banken ser en allt mer tydlig fokusering på kärnaffären, det vill säga H&M och portföljvarumärkena.

Bland bolagsnyheter i storbolagsindexet gör läkemedelsbolaget Astra Zeneca en tilläggsinvestering på 135 miljoner dollar, motsvarande 1,5 miljarder kronor, i sin anläggning för biologiska läkemedel i Södertälje. Aktien var upp 0,3 procent.

Vidare har Björn Borg uppdaterat sina långsiktiga finansiella mål. Klädbolaget har nu som mål en årlig omsättningstillväxt på minst 10 procent. Tidigare mål låg på 5 procent. Övriga finansiella mål lämnas oförändrade. Aktien lyfte 5,6 procent.

Lundin Mining avancerade 1,2 procent. Strejken vid bolagets koppargruvor i Chile är nu över efter att parterna nått en överenskommelse.

Svagt gick det för Senzime som föll 9,6 procent i samband med sin senaste kvartalsrapport. Medicinteknikbolaget har justerat sitt omsättningsmål, vilket samtidigt senareläggs med ett år till 2026. Det nya omsättningsmålet på "kring 250-350 miljoner kronor" har ett bredare spann än det tidigare intervallet på 275-325 miljoner kronor.

Även Sensor Alarm bjöd på en negativ kursutveckling då bolaget rasade nära 40 procent. Norrlands Online har "oväntat" dragit sig ur en affär som skulle mynna ut i ett omvänt förvärv av Norrlands Online. Dessutom meddelade Sensor Alarm att styrelseordförande Peter Jakobsson lämnar bolaget.

Samtidigt rusade friskvårdskedjan Actic 17 procent. Dagens Industri publicerade i lördags en artikel om bolaget och hur det är på väg tillbaka efter en rad tuffa år.

På analysfronten har DNB Markets justerat upp sina rekommendationer för fastighetsbolagen Castellum och Nyfosa till köp från behåll. Castellum och Nyfosa adderade 1,7 respektive 0,6 procent.

Sektorskollegan Sagax fick också en höjd rekommendation till köp från behåll, fast från SEB Equities. Aktien steg 1,6 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 26 augusti

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.