Marknadskommentar
20 Sep, 2024

BÖRSEN: FALL FÖR FORDONSEXPONERADE FÖRETAG, OMXS30 -0,5%

Uppdaterad:
20 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen sjönk på fredagen och tappade därmed delar av torsdagens räntedrivna uppställ. Verkstadssektorn och inte minst företag exponerade mot fordonssektorn föll särskilt efter att ytterligare en tysk fordonstillverkare flaggat för sämre tider.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 sjönk 0,5 procent till 2.579. Aktier för höga 33 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var indexnedgångarna större.

Tyska Mercedes-Benz sällade sig till raden av tyska fordonsföretag som varnar för försämrade utsikter. Bolagets försäljning i Kina går trögt. Bland svenska storbolag med fordonssektorkoppling sjönk kullagerbolaget SKF och Volvo Cars med närmare 5 procent vardera.

Polymertillverkaren Hexpol, som har en stor del av försäljningen riktad till fordonsindustrin, backade 7 procent. Kepler Cheuvreux har sänkt sin riktkurs på bolaget med 12 procent.

Vitvarubolaget Electrolux föll 4 procent. Verkstadsjätten Atlas Copco pressades också drygt 1 procent.

Mindre cykliska företag gick bättre, såsom teleoperatörerna Tele2 och Telia som var upp runt 1,5 procent. Investor var högt omsatt och handlades på nya rekordnivåer.

Nordea har höjt sin rekommendation för Securitas till köp. Banken ser potential för ökad marginal i säkerhetsföretagets verksamheter i Europa och Ibero-Amerika. Aktien steg 2 procent.

Även utanför storbolagslistan fanns det vinnare. Ependion, tidigare Beijer Electronics, var upp 10 procent och förvärvsbolaget Vestum, med exponering mot bygg- och anläggning, klättrade 6 procent.

Belysningsföretaget Plejd stärktes 7 procent till 319 kronor med stöd av att SEB har inlett bevakning av aktien med ett köpråd och riktkurs 400 kronor.

Truecaller, en plattform för att verifiera kontakter och blockera oönskade samtal och meddelanden, stärktes över 3 procent. Bolagets antal månatliga aktiva användare utanför Indien har passerat 125 miljoner.

På fredagen höll Dala Energi ett ägarmöte där det skulle informeras om en eventuell affär med Nordion Energi. Dala Energis styrelse föreslår ett frivilligt inlösenprogram, preliminärt omfattande maximalt 50 procent av antalet utestående aktier. Aktien avancerade 3 procent.

"Genom ett frivilligt inlösenprogram ges aktieägare möjligheten att antingen delta i en tillväxtresa eller att välja en attraktiv exit", hette det från bolaget.


Graf: OMXS30 fredagen den 20 september

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.