Marknadskommentar
19 Jul, 2024

BÖRSEN: GOTT OM FÖRLORARE BLAND RAPPORTBOLAGEN, OMXS30 -0,6%

Uppdaterad:
19 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen backade på fredagen under ännu en hektisk dag med bolag som Evolution, Skanska, Sandvik och Epiroc uppe på scenen.

Flera av de stora rapportbolagen noterade också kraftiga kursreaktioner.

Omkring klockan 12.40 hade OMXS30 tappat 0,6 procent till 2.582 och aktier för 9,2 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på kontinenten handlades även de ledande Europabörserna ned.

En av dagens stora förlorare var livekasinoleverantören Evolution, som föll nära 10 procent efter att ha misslyckats med att nå upp till analytikernas förhandstips på samtliga punkter i sin rapport. Bolaget upprepade dock sin helårsguidning vad gäller ebitda-marginalen för 2024.

Boliden backade 9,3 procent efter sin rapport. Gruv- och smältverksbolaget rapporterade högre omsättning men lägre resultat än väntat för det andra kvartalet. När det gäller metallpriserna var dock Bolidenchefen Mikael Staffas optimist.

"De har kommit upp en del, framför allt i början av kvartalet. De är fortsatt på en nivå som är ganska bra, men det finns nog lyftkraft kvar inom metallpriserna då vi inte är nära någon topp", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Autoliv misslyckades med att nå konsensus och bolaget sänkte dessutom sina tillväxt- och marginalprognoser för 2024. Den organiska försäljningstillväxten för året väntas nu bli cirka 2 procent, mot tidigare bedömning 5 procent. Bilsäkerhetsbolagets aktie föll 7,8 procent.

Försvarsbolaget Saab gick svagt trots att rörelseresultatet för andra kvartalet var i stort sett i linje med Infronts konsensus. Bolaget upprepade prognoserna för 2024. Aktien backade ändå, med 4,4 procent.

Ytterligare en rapportförlorare var verkstadsbolaget Epiroc, som handlades ned 4,9 procent. Omsättning och justerat rörelseresultat var lägre än väntat, medan orderingången var aningen högre än förväntat.

Speloperatören Betsson sjönk 3,7 procent, trots att såväl intäkter som resultat var något högre än förväntat. Intäkterna från sportboken var dock lägre än väntat i kvartalet.

På vinnarsidan bland rapportbolagen var det något mera glest. Verkstadsbolaget Sandvik, som rapporterade vid lunchtid, lade fram siffror som i stora drag var i linje med analytikernas snittförväntningar. Orderingången växte dock något kraftigare än förväntat. Aktien var upp 1,5 procent.


Electrolux lyckades överraska positivt med den organiska tillväxten och rörelseresultatet för kvartalet, trots att utvecklingen i Nordamerika fortfarande fortsätter att tynga koncernen. Latinamerika och i synnerhet Brasilien var däremot glädjeämnen i vitvarubolagets rapport. Aktien avancerade 5,3 procent.

Rapportsteg gjorde även Skanska. Byggbolaget redovisade ett rörelseresultat på 2,6 miljarder kronor i andra kvartalet, jämfört med estimat om 2,2 miljarder kronor enligt Infront. Orderingången slog väntade 42,9 miljarder kronor och landade på hela 60,7 miljarder kronor. Skanskas vd Anders Danielsson skrev i delårsrapporten att den amerikanska byggverksamheten står för hälften av intäkterna. Aktien adderade 2,7 procent.

Vidare klättrade Sinch, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, med 7 procent. Resultatet var i linje med förväntningarna medan kassaflödet förbättrades.



Graf: OMXS30 fredagen den 19 juli

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.